Laboratorij Svetlobne gverile: Platonova telesa

Platonova telesa (celovečerec)

PLATONOVA TELESA (celovečerec)

SPLETNI PRENOS

sobota, 19. 12. 2020, ob 20. uri

premiera: YT Strip Core TV / FB Festival Svetlobna gverila &  Youtube/FB @LJUDMILA


O PROJEKTU

Avdio-vizualni performans v industrijskem okolju Stare mestne elektrarne v Ljubljani je osredotočen okoli objekta – ikozaedra, ki povzema obliko in simboliko enega od petih platonskih teles. Izvorno je bil projekt “Platonova telesa” razvit kot interaktivna AV instalacija za festival Svetlobna gverila, zdaj pa se predstavlja v obliki performansa.

Celotna površina ikozaedra tako postane neprekinjena celota, v kateri se združujejo projekcije treh videastov. Njihovo gonilo je zvok oziroma glasbeni output nastopajočih glasbenikov. Elemente luči, ki razsvetljujejo stičišča projekcijskih površin, moderira četrti vizualni umetnik, ki z vizualnimi triggerji (prožilci) narekuje barvo projekcij in ponazarja glasbeni tempo.

Elementi za performans so nastali v okviru srečanj skupnosti vizualcev in glasbenikov tekom Laboratorija Svetlobne gverile, ki je potekal v koprodukciji Društva Ljudmila, laboratorija za znanost in umetnost in Strip Core / Forum Ljubljana.


VIZUALNI UMETNIKI

BEAM TEAM (Stella Ivšek, Anja Romih) sta intermedijski umetnici, ki se ukvarjata z vizualizacijo zvoka, video animacijo in scenografijo, ter se kot VJ-ki s svojima aliasoma 5237 in SMECH že več let pojavljata na različnih glasbenih in umetniških festivalih in dogodkih. Z Društvom Ljudmila sodelujeta kot kuratorki programa “V2V”, ki je namenjeno ustvarjalcem na področju video umetnosti, video instalacij in vizualizacij.

cute agression (Taja Štembergar) je umetnica mlajše generacije, ki obiskuje Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Ukvarja se z digitalno umetnostjo in Vj-anjem. S producentom in DJ-em gl.ysten je nastopala na letošnjem festivalu MENT. Je tudi članica skupnosti “V2V” ter udeleženka letošnjega Laboratorija Svetlobne Gverile.

knnz (Neža Knez) je absolventka smeri Video in novi mediji na ALUO, ki se ukvarja z multidisciplinarno umetnostjo. V svojih delih povezuje fotografijo, CGI, animacijo in glasbo, ki jih predstavlja v formi video instalacij ali VJ-nastopov, saj ji to omogoča predstavitev sicer ploskovnih del v novih prostorskih razsežnostih. Aktivno sodeluje v okviru skupnostnih srečanj “V2V” v novomedijskem prizorišču osmo/za (SI).

Mark Caserman je kreativni grafik in animator. Je medijski tehnik, ki se rad spusti v podrobnosti projektov in ki mu je montiranje zvoka ter videa druga narava. Pravi, da se nenehno uči nove programe in trike, ki jih lahko uporabi na projektih. Svoja raziskovanja orodij za razvijanje in uprizarjanje živih vizualizacij je že večkrat predstavil v sklopu izobraževalno-performativne platforme V2V.

Nibera (Bernarda Conič) je magistrica Oblikovanja vizualnih komunikacij in deluje na področju vizualnega ustvarjanja, katerega razsežnosti so jo ponesle na različne konce. Ukvarja se z analogno in digitalno fotografijo, kolažiranjem, grafičnim oblikovanjem, animacijo in vidžejanjem. Vedno pa jo je zanimal tudi zvok in njegov odnos z vizualnim. To se tudi odraža z interaktivno avdiovizualno instalacijo Spektrozator, ki je nastala v sklopu magistrske naloge z naslovom ‘‘Poslušati barvo, videti zvok: Odnos med vizualnim in zvočnim’.

TinyarVisuals (Tina Šulc Resnik) je samostojna video umetnica, ki je diplomirala iz Vizualnih komunikacij na Fakulteti za Dizajn v Ljubljani. Dela kot video operaterka in kamermanka. V umetniških praksah se osredotoča na elemente iz narave. Sodelovala je pri različnih projektih, večinoma z gledališči in festivali. Njena umetniška dela so razstavljena v mednarodnih galerijah, muzejih, video festivalih in javnih prostorih.

Aleš Zupanc je razvijalec elektronske opreme in programer. Sodeloval je s podjetji Dewesoft in Solvera Lynx, trenutno pa je kot razvijalec strojne programske opreme zaposlen v podjetju PoLabs. Pri projektu “Platonova telesa” je sodeloval kot programer svetlobnih objektov in razvijalec analognega vmesnika, ki je omogočal manipulacijo z lučmi.


GLASBENIKI

TERRANIGMA je na lokalni glasbeni sceni prisoten že več kot desetletje. Pod svojim najnovejšim psevdonimom se vrača v preteklost, na začetke svojega ustvarjanja in glasbenega raziskovanja, kar se odraža tudi v njegovi glasbeni produkciji. Pri slovenski spletni založbi Kamizdat je izdal dva EP-ja, s svojimi live in DJ seti pa je nastopal na številnih lokalnih in regionalnih festivalih in odrih.

Nitz je zadnje desetletje posvetil ustvarjanju glasbe in nastopanju. Organiziral je koncerte, klubske dogodke in druga namenska srečanja kot je AmbientSoup, serija mirnih elektronskih dogodkov za izbrano občinstvo. Namenjena je širjenju in promoviranju ambientalne glasbe in njej sorodnih žanrov. Njegov prepoznaven elektronski produkcijski slog temelji na terenskih posnetkih ter se naslanja na ambientalni techno ter IDM dediščino.

08080 (Jure Anžiček) is a musician/producer from Slovenia, active in various experimental music projects, who also performs solo with his live act. Using modular synths and relying on improvisation, he sculpts distorted, abrasive and harsh sonic soundscapes on the fringes of noise and techno. An explorer with a playful and inquisitive approach to loud electronic music.

Miroki Zvok je Miroki’ijevo glavno zanimanje v življenju, zaradi njegovih neštetih sposobnostih in aplikacij, ki jih večina ljudi še vedno ne pozna. Pri odkritju elektronske scene ob koncu 90-ih,se je glasbi predal tudi aktivno. Od tehna, progresive do eksperimentalne ambientalne glasbe, se njegova pot razvija od vinila do kablov in gumbov. Zvočna slika je zapletena, a hkrati zelo preprosta in vas lahko pripelje iz enega stanja v drugega, še posebno, ko se vanj potopite z vsem svojim bitjem


KOLOFON

Koncept, razvoj instalacije in umetniško vodenje: Stella Ivšek, Anja Romih Razvoj LED elektronike in programiranje: Aleš Zupanc Vizualni umetniki: Mark Caserman, Bernarda Conič (Nibera), Stella Ivšek (BEAM TEAM), Neža Knez (knnz), Anja Romih (BEAM TEAM), Taja Štembergar (cute agression), Tina Šulc Resnik (TinyarVisuals) Glasbeniki: Jure Anžiček, Luka Seliškar (08080), Miro Križman (Miroki’i), Črt Trkman (Terranigma), Tine Vrabič (Nitz) Video produkcija: Adam Mulalić, Tadej Bavdek
Montaža videa: Anja Romih, Stella Ivšek
Zvočna tehnika in postprodukcija: Črt Trkman
Zahvale: Luka Frelih, MB Grip

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost & Strip Core / Forum Ljubljana
Koprodukcija: Zavod Bunker, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

Projekt so podprli Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo, JSKD in Ministrstvo za javno upravo. Projekt je del mreže EASTN-DC, ki je sofinancirana s strani Evropske Unije, program Ustvarjalna Evropa