Matej Bizovičar: Ribogunci

Ribogunci na Brixen Water Light Festivalu

Matej Bizovičar: Ribogunci
Brixen Water Light Festival
Brixen, Italija, 24. 4.-12. 5. 2024


Ribogunci, ki jih je avtor za Svetlobno gverilo ustvaril že pred 6 leti, so odmev aktualne begunske krize. Kot  simbol beguncev je Bizovičar uporabil pisano jato rib, ki s svojo prostostjo in možnostjo prehajanja po svetovnih morjih predstavljajo njihovo nasprotje. Osrednji poudarek je kljub temu namenjen sami formi in barvi teh skrivnostnih bitij iz purpena: z izrazitim fantazijskim videzom teh organizmov želi avtor, ki svoje početje opisuje kot nekakšno trodimenzionalno gestualno slikarstvo, poudariti predvsem njihovo tujost, drugačnost. Med Ribogunci se pojavljajo bitja različnih amorfnih oblik: karikirajo podobe iz raznih znanstvenofantastičnih filmov, ekspanzivne organizme, iz laboratorijev pobegle viruse … S temi asociacijami nagovarjajo gledalca k razmisleku o lastnem prastrahu pred drugačnostjo.

Z Ribogunci je Bizovičar gostoval na številnih evropskih festivalih, del njih se je infiltriral tudi na ljubljanski LUV festival, tokrat pa se bo znašel v množici svetlobnih projektov na mednarodnem festivalu Brixen v Italiji.

Festival poteka med 24. 4. in 12. 5. v centru Brixna, drugi del festivala v Neustift Abbey pa bo na ogled do 29. 6. 2024.


Produkcija: Svetlobna gverila/Forum Ljubljana & LUV festival/Turizem Ljubljana
Program Foruma Ljubljana sofinancirata Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo.