Sophie Guyot: Meaning of Meaning

Svetlobna gverila 23: Prostor

Svetlobna gverila 23: Prostor
22. maj–17. junij 2023;
Ljubljana, več lokacij


Poltretji ducat projektov tvori letošnji program mednarodnega festivala svetlobe, ki se v pomladanski Ljubljani odvija že 17. leto zapored. Rdeča nit Svetlobne gverile se tokrat osredotoča na vprašanje prostora in njegove tematizacije v kontekstu sodobne vizualne, intermedijske in performativne umetnosti. V teoretičnem smislu predstavlja prostor nesnovno in neomejeno danost, brezmejni okvir fizičnega sveta, kjer se na premici časa razgrinja totaliteta stvarnosti. A sodelujoči umetnice in umetniki se pri svojih projektih ne osredotočajo zgolj na mnogostransko problematiko fizičnega prostora: svoje pojmovanje razširjajo in poglabljajo tudi z raziskovanjem entitet nesnovnega prostora – virtualni svet in človekova duševnost sta vsekakor relevantna odvoda dane tematike, ki zmore posredovati kompleksno izkušnjo sodobnega življenja. Ko se sodobnik na tem koščku sveta dandanes zazira v prostor okoli sebe, lahko v njem zlahka opazi številne procese, ki ga pospešeno spreminjajo in pogosto degradirajo: nemalo projektov, predstavljenih na festivalu, tematizira vse bolj pereče okoljske spremembe ali pa se lotevajo kritičnega premisleka o (ne)dostopnosti prostora – bodisi v smislu njegovega nadzora ali pač gentrifikacije, ki z veliko hitrostjo spreminja fizično, kulturno in socialno tkivo naših mest. Prostor je že od nekdaj prizorišče in hkrati predmet konflikta, vsakršne človeške drame; njegova totaliteta in številne implikacije, ki jih prinaša, opredeljujejo in določajo človeka, ki se že od pradavnine s strahom in hrepenenjem ozira tudi v nedostopne in nezamisljive prostore onkraj našega. Prostor, v katerem se nahajamo, pa nam je seveda zlahka tudi v navdih; raziskovanje njegove poetičnosti in lepote nam odkriva skrivnosti, ki nam lahko olajšajo korake v negotovo prihodnost, ki je pred nami …

Številne instalacije, projekcije in večmedijske postavitve – in za nameček še dva odrska projekta, ki bosta na ogled v Plesnem Teatru Ljubljana – tvorijo pester program letošnjega festivala, ki se obogaten s številnimi vodstvi zaključuje 17. junija, na Poletno muzejsko noč. Tudi tokrat smo izvedli vrsto delavnic, bodisi za vabljene umetnike bodisi za dijake oziroma študente ljubljanskih šol, akademij in fakultet, ki so pod mentorstvom odličnih pedagogov in umetnikov sodelovali v izobraževalnih programih Laboratorija Svetlobne gverile, kjer letos prvič sodelujemo tudi s študentkami in študenti akademije v poljskem Wroclawu. Številne lokacije po širšem središču mesta – seveda z ustaljenim festivalskim epicentrom v Galeriji Vžigalica – bodo s pomočjo svetlobe tako ponovno zaživele v novem duhu: festival Svetlobna gverila s tematizacijo prostora tudi tokrat posega v mestno tkivo in ga za slab mesec dni spreminja v prostor sodobne umetnosti. S projektom avstralskega umetnika Michaela Candyja, prav tako vezanim na letošnjo temo, pa bo festival izjemoma deležen še jesenskega podaljška, ko se v Ljubljani poleg avtorjeve postavitve obeta še vrsta delavnic pod njegovim mentorstvom.


na fotografiji: Sophie Guyot: The Meaning of Meaning


Projekti na prostem so vse dni v tednu na ogled med 21.30 in 23.30.
Festivalska vodstva potekajo vsako sredo in soboto; zbirno mesto pred Galerijo Vžigalica ob 21.00.
Za morebitne programske spremembe ne odgovarjamo; ažurne podatke spremljajte na naši spletni strani in na družbenih omrežjih.