Alessandro Lupi: Key

Svetlobna gverila: Resničnost

Svetlobna gverila: Resničnost

galerija Vžigalica, Mala galerija BS, na prostem v središču mesta, Ljubljana
ponedeljek, 24. maj 2021, ob 21.30


Petnajsta edicija mednarodnega festivala svetlobe, ki Ljubljano spomladi spremeni v živopisno prizorišče svetlobe in umetnosti na prostem, bo v letu 2021 potekala pod naslovno temo Resničnost. Sodelujoči umetniki bodo s svojimi deli naslovili različne aspekte te vsekakor aktualne tematike. Kaj je dandanes, v t. i. postfaktičnem svetu, sploh še resnično, in kako se do tega pojma sploh opredeliti? V dobi socialnih omrežij in bliskovitega širjenja informacij smo postali premalo dovzetni za resničnost, ki se neprestano izmika in kot taka postaja predmet vse večjega dvoma in nezaupljivosti, kar vpliva na naše dojemanje in razumevanje sveta. K sodelovanju smo povabili številne domače in tuje umetnike, ki se v svojih, povečini prav za festival nastalih delih, lotevajo tematiziranja resničnosti in resnice, predvsem pa z našo percepcijo obstoječe stvarnosti ter njene izmuzljivosti.

Kot doslej se v sklopu festivala ob osrednji razstavi v Galeriji Vžigalica obeta še serija postavitev na zunanjih površinah v njeni neposredni okolici, pa tudi drugje v središču Ljubljane.

Ob tem v sklopu Laboratorija Svetlobne gverile že poteka vrsta delavnic, namenjenih umetnikom, kot tudi študentom oziroma dijakom. Festival se izteče na Poletno muzejsko noč.

> do 19. 6.

na fotografiji: Alessandro Lupi: Ključ / serija Sence