Tilen Sepic: Svetlobni oscilator

Tilen Sepič s Svetlobnim oscilatorjem na Evi Lichtungen

Med 25. in 28. januarjem v Hildesheimu v Nemčiji poteka 2. bienale svetlobne umetnosti Evi Lichtungen.

Projekt Tilna Sepiča Svetlobni oscilator, s katerim tokrat sodeluje na tem bienalu, je leta 2016 doživel krstno predstavitev na Svetlobni gverili v Ljubljani, za tem pa je gostoval tudi na festivalih svetlobe Lumina v Cascaisu (PT), Bella Skyway v Torunu (PL) in Visualia v Pulju. Kinetična interaktivna svetlobna/avdio instalacija Svetlobni oscilator Tilna Sepiča izhaja iz opazovanja ter študij naravnih oscilacij in kinetičnih pojavov na osnovi gravitacije, od kroženja planetov do gibanja delcev pri atomski povečavi.

Sinhronizirana frekvenca svetlobnih vzorcev, ki jih ustvarja več svetlobnih sfer, s frekvenco zvoka ustvarja posebno prostorsko avdiovizualno atmosfero, ki preizkuša meje človeške percepcije in razumevanja vesolja, zaradi točne sinhronizacije svetlobe in zvoka deluje na gledalca meditativno in emocionalno.

Fokus mednarodnega bienala svetlobnih umetniških projektov EVI LICHTUNGEN je součinkovanje med svetlobo kot materialom, medijem in metaforo v umetnosti, filozofiji in religiji. EVI LIGHTUNGEN je platforma, ki nudi konstruktivno podlago za kritični dialog za sodobno umetnost in reflektira svetlobo kot material, medij in metaforo v javnem prostoru. Bienale predstavlja inovativne umetniške projekte, ki se poslužujejo novih tehnologij in programske opreme kot tudi bolj klasične projekte, ki izpostavljajo osnove percepcije in izpostavljajo svetlobo kot osnovni gradnik za videnje.