Jakub Nepraš: Fosil

projekcija
17. 5.–1. 6. 2017 // 21.30−23.30
atrij SAZU, Novi trg // odprtje festivala

ODPRTJE: sreda, 17. maj, ob 21.30


Češki umetnik Jakub Nepraš pri svojem delu pogosto tematizira stanje sodobne družbe ter vpliv moderne tehnologije na okolje in medsebojne odnose. Njegova dela izhajajo iz sveta organskih oblik, ki jih avtor preobraža v nasičene kakofonične strukture. Še zlasti njegova video dela predstavljajo svojevrstne vizualne palimpseste, v katerih se prepletajo pomenljive plasti vsakovrstnih podob. Video z naslovom Fosil prikazuje oživljeno bitje, katerega drobovje in živčni sistem poganjajo neštete podobe iz sodobnega sveta; fosil kot ostalina nekdanjega življenja se spreminja v živahno in brbotajočo gmoto, za katero se zdi, da zaobjema zadnjo etapo evolucije sodobne bivanjske izkušnje, njene kaotičnosti in prepletenosti. Ta nenavadni meta-organizem se pred gledalčevimi očmi levi v metaforično podobo sedanjosti, ki se bo kot nekakšna fosilizirana modaliteta sedanjega življenja nekoč nemara kazala zanamcem.

JAKUB NEPRAŠ (Praga, 1981) pri svojem delu prepleta kiparstvo in animacijo oziroma video. Zanima ga raziskovanje organskih oblik, ki pa jih s pomočjo sodobne tehnologije vpenja v nove formalne okvire in pomenske zveze. Študiral je na likovni akademiji v Pragi. Za svoje delo je prejel številne ugledne nagrade, med drugim nagrado za najboljše delo na Arte Fiera v Bologni (2007). Njegova dela so bila v okviru češkega paviljona predstavljena na sejmih EXPO v Milanu in Šanghaju, realiziral pa je tudi večje število samostojnih razstav po vsej Evropi. Živi in deluje v Pragi.


na fotografiji: Jakub Nepraš, Fossil, 2007, videokolaž z zvokom, projekcija na akrilno steklo ali steno, različnih dimenzij, 2 min. zanka.


Gostovanje sofinancira Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani.