Jani Pirnat: Pravkar vseljeni

svetlobna instalacija
1. 6.–17. 6. 2017 // 18.00–23.30
Palača Cukrarna

ODPRTJE: četrtek, 1. junij, ob 21.30


Prosto viseča žarnica je najbolj razširjen svetlobni objekt na svetu. Je nepogrešljivo uporaben in hkrati vseprisoten spomenik lenobi in prelaganju dela in odločitev v prihodnost, zato si zasluži slavolok.

Ko gradimo in opremljamo svoja bivališča, so luči ponavadi tiste, ki pridejo zadnje na vrsto: po načrtovanju, birokraciji, težaškemu delu in mnogih odločitvah nam na koncu zmanjka denarja in energije, da bi povsem dokončali zastavljene cilje. Luči so veliko finančno breme in pri izbiri zahtevajo ogromno koncentracije. Zato skoraj v vsakem domovanju, v kleti, shrambi, delavnici, kurilnici, kopalnici … štrli nekje iz stene ali stropa žica z žarnico na koncu. Služi svojemu namenu, vendar je opomin nedokončanosti, ki nas nekaj časa jezi, dokler se povsem ne sprijaznimo in je niti več ne opazimo, zmoti pa nas drugod. /Jani Pirnat/

JANI PIRNAT (1974, Ljubljana) je umetnostni zgodovinar, ustanovni član in predsednik Društva za domače raziskave, kuratorsko umetniške skupine, ki jo od leta 2004 vodi skupaj z umetnico Alenko Pirman in kiparjem Damijanom Kracino. Kot kurator je sodeloval z Zavodom SCCA Ljubljana, Narodnim muzejem Slovenije, galerijo Škuc v Ljubljani, Centrom za sodobno umetnost Celje, Ljudmilo …, trenutno pa deluje kot umetniški vodja galerije Vžigalica v Ljubljani. Včasih ga zaradi radovednosti ali razburljivega naključja popade sla po umetniškem ustvarjanju, predvsem, če ga preganja kaka zanimiva zamisel, za katero meni, da bi jo bilo škoda zavreči zaradi lenobe ali strahu pred skvarjeno samopodobo.