LABORATORIJ SVETLOBNE GVERILE: PLATONOVA TELESA

mentorji: BEAM TEAM (5237 – Stella Ivšek & SMECH – Anja Romih) in Aleš Zupanc
video instalacija
Mestni trg 10, Ljubljana
15. junij−11. julij 2020

 

Laboratorij Svetlobne gverile je integralen del Svetlobne gverile, redni vsakoletni program, posvečen praktičnemu izobraževanju umetnikov na področju novih tehnologij. S kontinuiranim programom omogočamo razvoj novih znanj in praks, predvsem pa izmenjevanje praktičnih izkušenj med umetniki in strokovnjaki za sodobne tehnologije.

Letošnja delavnica, katere vodstvo so prevzeli Stella Ivšek in Anja Romih (Beam Team) ter Aleš Zupanc, je namenjena izdelavi interaktivne avdiovizualne instalacije: udeleženci so izdelali objekt za projekcije in se lotili video mapiranja, pri čemer je bila posebna pozornost namenjena tudi vključitvi in programiranju svetlobnih teles ter izdelavi analognega vmesnika, ki omogoča manipulacijo z lučmi. Na delavniških srečanjih so se spoznali z zakonitostmi prostora oz. oblikovanjem site-specific umetniških del, součinkovanjem med svetlobo in projekcijo, programiranjem luči ter ustvarjanjem gibljivih podob v živo. Interaktivna nstalacija predstavljena v enem izmed atrijev v stari Ljubljani povzema obliko in simboliko petih Platonovih teles, ki predstavljajo pet elementov. Osrednji objekt je ikozaeder, na katerega stranice bodo udeleženci iz treh zornih kotov projicirali skupek avtorskih video vsebin ter avdioreaktivnih vzorcev, ustvarjenih s programom MadMapper, katerega uporabo so udeleženci usvojili na delavnici. Na končno podobo postavitve vplivajo tako zvočne strukture kot tudi gledalci, ki lahko s pomočjo dotika senzorjev manipulirajo z lučmi.

Načrtovali smo VJ performativne dogodke z živo glasbo, vendar bomo zaradi razmer in omejenega prostora to kot enkratni dogodek izvedli jeseni.

mentorji: BEAM TEAM (5237 – Stella Ivšek & SMECH – Anja Romih) in Aleš Zupanc
sodelujoči vizualci: Mark Caserman, Bernarda Conič, Neža Knez, Miro Križman, Taja Štembergar, Tina Šulc, Lea Topolovec
zvok: Miro Krishman
sodelujoči glasbeniki jeseni: Miro Krishman, Staš Vrenko, Tine Vrabič (Nitz), Črt Trkman (Terranigma), Mladi Raziskovalci III. — Tobija Hudnik

BEAM TEAM (5237 – Stella Ivšek in SMECH – Anja Romih) sta multimedijski umetnici, ki se ukvarjata z vizualizacijo zvoka, video animacijo in scenografijo ter se kot VJ-ki že več let pojavljata na različnih glasbenih in umetniških festivalih in klubskih dogodkih. Kot VJ dvojec sta v preteklih letih projekte predstavljali na festivalih Ment, Fotopub, Sonica, Grounded, Zvončki in trobentice, od:vod in DNBK. V sklopu osmo/ze kurirata mesečna srečanja ustvarjalcev s področja video umetnosti, instalacij in vizualizacij, “V2V” (video to video), katerega namen je vzpostaviti pogoje za intenzivnejše in trajnejše sodelovanje, razvijanje in povezovanje lokalne ustvarjalne skupnosti. ALEŠ ZUPANC deluje kot razvijalec elektronskih naprav in programer. Z elektroniko se je srečal že v rosnih letih in se  že v osnovni šoli udeležil raznih regijskih in državnih tekmovanj s področja elektronike, njegovo navdušenje nad področjem pa se je z leti le še stopnjevalo. Po sodelovanjih s podjetji Dewesoft in Solvera Lynx je trenutno zaposlen v podjetju PoLabs kot razvijalec strojne programske opreme.

 

———

sponzorji projekta: Madmapper/Garage Cube, Parada Lifestyle
posebna zahvala: stanovalci Mestnega trga 10
koproducent: Društvo Ljudmila, Konzorcij osmo/za, Zavod .abeceda

Projekt je del mreže EASTN-DC,ki je sofinancirana s strani Evropske unije v okviru programa Ustvarjalna Evropa.