Luka Murovec: Sama sebi edina avtoriteta

Luka Murovec: Sama sebi edina avtoriteta

Luka Murovec: Sama sebi edina avtoriteta
svetlobna instalacija
vrt Društva slovenskih pisateljev [do 20. 6.]

 

Napihljiva skulptura, postavljena v intimnost zelenega dvorišča in obdana z ogromnimi nacionalnimi kulturnimi hišami, ob večerih zasije v umirjenem ritmu dihajoče svetlobe. Skulptura predstavlja samostojnega človeka v svojem najosnovnejšem bistvu, človeka brez kakršnekoli avtoritete, razen svoje lastne. Objekt je večji in višji kot človeško telo – kot je človek več kot le snov, v kateri obstaja. Instalacija žari in ugaša kot živi sken človeške aure, ponoči stoji močno in pokončno, čez dan pa kot speča Venera pričakuje svoj čas za ponoven razmah v polno življenje.

Mehka in nežna zunanjost ter masivna in surova notranjost simbolizirata našo dnevno interakcijo s svetom, medtem ko šestkraki simbol označuje mesto in nas opominja na hvaležnost trenutni resničnosti. /L. Murovec/

LUKA MUROVEC (1986, Maribor) deluje med arhitekturo in umetnostjo s poudarkom na izboljšanju skupnih in javnih prostorov. Od leta 2014 sodeluje z arhitekturnim kolektivom raumlaborberlin. Med nedavno zaključene projekte sodi mobilni napihljivi paviljon The Space Buster v New Yorku, prostorsko pa je med drugim zasnoval tudi umetniške razstave za festival Club Transmediale v Berlinu in za festival IZIS v Kopru.

tehnična izvedba: Rok Pahor


Instalacija bo na ogled tudi med 26. Slovenskimi dnevi knjige (16.–20. 6.).
VSAK DAN: 21.30–23.30


koprodukcija: Društvo slovenskih pisateljev