MATEJ BIZOVIČAR & AKADEMIJA UMETNOSTI UNG: Kapsula

MATEJ BIZOVIČAR & AKADEMIJA UMETNOSTI UNG: Kapsula
svetlobna instalacija
Valvasorjev park
Breg 
[do 22. 6. 2024]
ODPRTJE: petek, 24. maj 2024, ob 21.30


Postavitev MATEJA BIZOVIČARJA sestoji iz dveh skrivnostnih objektov, nekakšnih organskih open oziroma kapsul, katerih notranjost skriva svet fantastičnih organskih oblik, žarečih v UV svetlobi. S preigravanjem odnosov oziroma razmerij med osvetljenimi elementi avtor raziskuje transformacije, ki se dogajajo med njimi in tako vplivajo na sam prostor interakcije, kot tudi na gledalca, ki te interakcije spremlja. Kapsula je tako sinonim za opno, ki nas omejuje ter hkrati določa in preko katere (ne)nadzorovano komuniciramo z zunanjim svetom. Projekt izhaja iz avtorjevega razmisleka o tem, kaj določa identiteto posameznika in kako na to vpliva njegova izpostavljenost različnim informacijam ter izkušnjam, še zlasti kadar imamo opraviti s trkom različnih kultur in s tem povezanim vprašanjem kritične samorefleksije.

Ob tem se na Bregu obeta še predstavitev projekta, ki so ga pod mentorsko taktirko Mateja Bizovičarja v okviru lanskega festivala Pixxelpoint izvedli študenti in študentke AKADEMIJE UMETNOSTI UNIVERZE V NOVI GORICI. Na ogled bo niz od znotraj osvetljenih objektov, kjer se na posrečen način križajo različne utilitarne in umetniške prvine.

SODELUJOČI: Oasis Ahmed, Luka Bandel, Špela Klavora, Tilen Lajevec, Matej Pirkovič, Gašper Rebernik, Neja Sajovic, Ajda Varl, Maksimiljan Zabukovec (Akademija umetnosti UNG) in Lana Kosovel (ALUO v Ljubljani).

MATEJ BIZOVIČAR (1969, Ljubljana) je v letih 1991–1995 študiral slikarstvo na ALUO v Ljubljani. Od leta 1993 ustvarja v ateljeju v Metelkova mestu. Sodeloval je pri gledališču, na Radiu Študent, že preko 20 let je vpet v projekt Hostla Celica. Izdeluje unikatno pohištvo in je nasploh predan delu z lesom. Na likovnem področju se ob slikarstvu ukvarja tudi s kiparstvom, prostorskimi postavitvami in mozaiki. S svojimi svetlobnimi instalacijami je v zadnjih letih sodeloval na številnih mednarodnih festivalih svetlobe.


na fotografija izsek iz dela Ahmeda Oasisa / Akademija umetnosti UNG
koprodukcija (postavitev na Bregu): Kulturni dom Nova Gorica, Akademija umetnosti – Univerza v Novi Gorici
sponzor: Javna razsvetljava d. d.