Scoby

Nastja Ambrožič & Celeste Sanja Smareglia: SymbioSanctum

Nastja Ambrožič & Celeste Sanja Smareglia: SymbioSanctum
interaktivna svetlobna instalacija
Vegova ulica
22. maj–17. junij 2023


S projektom SymbioSanctum želita umetnici gledalca iztrgati iz antropocentrične izkušnje in ga popeljati v svet veččutnega doživljanja simbioze sicer nevidnih mikroorganizmov znotraj človeškega telesa. Zasnovali sta strukturo, prekrito s posušeno in predelano bakterijsko celulozo (SCOBY), ki sta jo s pomočjo bakterij in kvasovk vzgojili sami. Forma postavitve in estetika obdelave scobyja se navdihuje pri gotski arhitekturi; projekt tako učinkuje kot sakralni piedestal idealizmu holobionta.

Vlogi človeka in mikroorganizmov se v zatočišču SymbioSanctuma zamenjata. Haptični senzorji omogočajo interakcijo obiskovalcev s samo strukturo, ki poteka preko svetlobnega vmesnika. S tipanjem organske površine bakterijske celuloze se aktivirajo svetlobni viri, ki osvetljujejo gotsko strukturo in s tem učinkujejo na obiskovalca z efektom t.i. pobožnih vizij (lat. visio beatifica). Skrivnosti obdelave bakterijskega usnja, ki so vanj vgravirane, se tako prek dotika postopoma razkrivajo gledalcu.

NASTJA AMBROŽIČ je radovedna likovna pedagoginja, ki različne načine kreativnega izražanja povezuje s sodobno raziskovalno umetnostjo ter terapevtskim potencialom umetnosti. Trenutno jo zanima bioart, biomateriali, nosljiva tehnologija, likovna terapija. Aktivno sodeluje pri razvoju delavnic s teh področij za otroke in mlade in jih tudi vodi.CELESTE SANJA SMAREGLIA kot intermedijska umetnica in 3D oblikovalka ustvarja animacije in različne vizualizacije na presečišču mode, arhitekture, oblikovanja in digitalne umetnosti. Z različnimi tehničnimi in kreativnimi orodji poustvarja fizikalne okoliščine, ki so v realnem izkustvu nedostopne.

Tehnična pomoč: Jakob Grčman

Zahvale: Isa Kombuča, Gobnjak, Bioway, Amadeja Smrekar, Jan Božič, Jure Sulič, Martin Konič, Hana Podgrajšek, Blaž Grager, Mirta Velikonja Grbac, Andrej Vencelj, Karin Petrič, Jan Švab, Rajko


producent: Simon Gmajner  / produkcija: Zavod Kersnikova