YOKO SEYAMA: Melody Dots 14 – Colour / Melodične točke 14 – barva & Saiyah #2

Svetlobna gverila: BARVE

12. Svetlobna gverila: BARVE

11. maj–16.junij 2018, Ljubljana, različne lokacije
ODPRTJE: galerija Vžigalica, Ljubljana // petek, 11. maj 2018, ob 21.30


ODPRTJA:
galerija Vžigalica, petek, 11. maj 2018, ob 21.30
glavna Tržnica, sreda, 16. maj 2018, ob 21.30
palača Cukrarna, ponedeljek, 21. maj 2018, ob 21.30
/do 16. junija/

Ob 12. ediciji mednarodnega festivala Svetlobna gverila bo Ljubljana ponovno zaživela v soju številnih svetlobnih postavitev, ki bodo razsvetlile mestno središče. Letošnji festival bo vsekakor pester in barvit: vabljeni umetniki, tako domači kot tuji, se bodo posvetili vprašanju barv, kar je vodilna tema letošnjega festivala. Kot je že v navadi, pričnemo z razstavo v galeriji Vžigalica in več projekti v njeni neposredni bližini, tempo stopnjujemo na glavni mestni tržnici, na ciljno ravnino pa že drugič zapored vstopamo z odprtjem razstave v Palači Cukrarna. Tudi letos se obeta serija aktivnosti v delavniško izobraževalnem sklopu Laboratorija Svetlobne gverile, katerih rezultati bodo kakopak predstavljeni v okviru festivala. Na Poletno muzejsko noč, 16. junija, preden se na zadnji festivalski dan ugasnejo luči, pripravljamo še kopico dogodkov z vodstvi. Mimogrede, jeseni nas z mini potepuško festivalsko edicijo, poimenovano Re: Akcija, najdete na slovenski obali – natančneje v Izoli.

Kot rečeno, bo letošnji festival še posebej pisan: s temo prihajajoče Svetlobne gverile raziskujemo vlogo in pomen barv v kontekstu sodobne umetnosti. Številni umetniki, ki jih predstavljamo na festivalu, se bodo poigrali z njihovo simboliko, a tudi z njihovimi fizikalnimi oziroma optičnimi lastnostmi, kjer lahko z različnimi manipulacijami in posegi dosegamo svojevrstne barvne učinke. Barve so informacije, ki omogočajo orientacijo v svetu in z njimi je ta običajno videti privlačnejši in lepši. Barve so pomemben element tako v umetnosti kot tudi v vsakdanjem življenju, saj vplivajo na človekovo percepcijo sveta kot tudi na njegova čustvena stanja. Na festivalu predstavljeni projekti tako tematizirajo različne vidike barv in se podajajo v igriva raziskovanja barvnih učinkov, s čimer ustvarjajo presunljive in estetsko dovršene ambientalne kompozicije.

Kdor še ne ve: mednarodni festival Svetlobna gverila, ki v Ljubljani poteka vse od leta 2006, je posvečen produkciji in predstavitvi del sodobne vizualne in novomedijske umetnosti, katerih osnovno izrazno sredstvo je medij svetlobe. Cilj festivala je tudi s svetlobnimi objekti, instalacijami in projekcijami ustvariti drugačno podobo mesta in približati sodobno umetnost širši publiki. S festivalom opozarjamo na vlogo umetnosti v vsakdanjem življenju kot tudi na vlogo, ki bi jo moral imeti umetnik v sooblikovanju javnega prostora. Poleg predstavljanja aktualnih projektov iz mednarodnega prostora je cilj festivala tudi spodbujanje domačih avtorjev pri produkciji novih umetniških del, ustvarjenih posebej za naš festival.

Se vidimo maja!


AVTORJI: Aleksandra Stratimirović (SE/RS) & Athanassios Danilof (GR), Yoko Seyama (DE/JP), Boštjan Čadež (SI), Kurt Laurenz Theinert (DE), Srednja šola za oblikovanje in fotografijo, Maro Avrabou & Dimitri Xenakis (FR), Jaka Šimenc & Akaša Bojić & Luka Umek (SI), Marko Batista (SI), Matej Bizovičar (SI), A:part (SI), Bilal Yilmaz (TR), Metka Mikuletič & Nuša Jurkovič (SI), Mojca Zlokarnik (SI),  Andreja Džakušič (SI) & Keiko Miyazaiki (SI/JP), Miran Kreš (SI), Marija Jenko (SI), Natan Esku (SI), Natalija Črnčec & Nina Šulin (SI), Erik Mátrai (HU), Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana (SI), Fakulteta za arhitekturo, Tina Mozetič (SI), André Uerba (PT), udeleženci Laboratorija Svetlobne gverile.

MENTORJI: MO:YA Visuals (AT) & Sašo Sedlaček, Damijan Kracina, Jaka Šimenc, Brane Ždralo, Luka Frelih.

Na fotografiji: Yoko Seyama: Saiyah #2.


PROGRAMSKA KNJIŽICA (pdf)

URNIK // AVTORJI IN AVTORICE // EKIPA // KOLOFON

FESTIVALSKE LOKACIJE: