Žajfnica (K01 M04 J01) – Votlina na Evi Lichtungen

V programu bienala EVI Lichtungen v Hildesheimu v Nemčiji bosta sodelovala 2 projekta, ki sta  bila krstno predstavljena na Svetlobni gverili v letu 2019: gre za zvočno svetlobni instalaciji Urbano oklevanje Neže Jurman in projekt Žajfnica (K01 M04 J01) – Votlina avtorskega kolektiva Stran 22.

Fokus januarskega mednarodnega bienala svetlobnih umetniških projektov EVI LICHTUNGEN je součinkovanje med svetlobo kot materialom, medijem in metaforo v umetnosti. Bienale predstavlja inovativne umetniške projekte, ki se poslužujejo novih tehnologij in programske opreme kot tudi bolj klasične projekte, ki izpostavljajo osnove percepcije in izpostavljajo svetlobo kot osnovni gradnik za videnje. Program se odvija na trasi, ki vodi skozi javne prostore ob svetovni kulturni dediščini, med muzeji, trgi in cerkvami v Hildesheimu.

Projekt Žajfnica (K01 M04 J01) – Votlina avtorske skupine Stran 22 predstavlja projekt, ki raziskuje meje med intimnim doživljanjem sveta posameznika in specifično kolektivno izkušnjo. Interaktivna mehanska naprava tvori s pomočjo milnice krhke opne, ki ustvarjajo domala psihadelične barvne in svetlobne teksture: projekt ponuja dobesedni prikaz potopljenosti v dano realnost, gledalca pa izziva z možnostjo tega, da se navidez vseprisotne strukture nenadoma tudi razblinijo. Instalacija omogoča izkušnjo hipne formacije svojevrstne prostorske ločnice, ki odseva negotovost in krhkost doživljanja realnosti, nestabilnost odnosa med subjektom in svetom.

Evi Lichtungen

foto: DK

Search

+