SVETLOBNA GVERILA 2021
15. mednarodni festival svetlobe

RESNIČNOST

24. maj19. junij 2021
Ljubljana (različne lokacije)

galerija Vžigalica, Mala galerija BS, na prostem v središču mesta, Ljubljana

 


Svetlobna gverila letos že drugič zapored poteka v znamenju epidemije covid-19 in posledičnih ukrepov, ki kulturnemu življenju nikakor ne prizanašajo. Resničnost, ki se nam je zgodila v zadnjem letu dni, nas producente do zadnjega trenutka pušča v negotovosti – a z nekaj sreče bo tudi tokrat vse steklo po načrtih in se bomo ob toplih pomladnih nočeh že petnajstič zapored predajali užitkom, ki jih prinaša umetnost v spregi s svetlobo. Tudi v letu 2021 pripravljamo razgiban repertoar svetlobnih postavitev ter intervencij, umeščenih v neposredno okolico Galerije Vžigalica z osrednjo festivalsko razstavo oziroma v širše središče mesta, kjer se obeta kar nekaj novih prizorišč. Ljubljana se tako s festivalom vnovič spreminja v zatočišče umetnosti na prostem: številni vabljeni umetniki, med njimi tudi nekaj tujih, so mestne ulice in trge, parke in nabrežja opremili s svojimi novi deli, s tem pa v urbano tkivo vnesli sveže vizualne vsebine, nove zgodbe in nove kvalitete. Pri zasnovi programa smo, kot v letih poprej, sodelovali s številnimi izobraževalnimi institucijami in mladim ustvarjalcem tako omogočili uresničitev njihovih idejnih zamisli; levji delež projektov gre tokrat ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, katere študenti so pripravili celo vrsto novih produkcij. V sklopu Laboratorija Svetlobne gverile smo ob tem pripravili tudi obsežnejšo delavnico, kjer so udeleženci ustvarjali na preseku fizičnega in virtualnega prostora.

Letošnje projekte navdihuje resničnost, kar je tudi tema tokratnega festivala. Resničnost, ki nas obdaja, nosi nešteto različnih obličij, ki jih ljudje doživljamo izrazito subjektivno. S temo festivala želimo izpostaviti varljivost ter izmuzljivost resničnosti, ki je marsikdaj odvisna od naših čutov oziroma dojemanja, po drugi strani pa naglasiti nekatere ključne problematike, ki oblikujejo dandanašnjo izkušnjo resničnosti in ki posledično nakazujejo tudi našo bodočnost. Koordinate resničnosti se s pomočjo čutil oblikujejo v človeških možganih – gre za nadzorovan konstrukt, osnovan na naši percepciji, s katero pa je moč tudi manipulirati. Sodelujoči umetniki so se na seciranje resničnosti odzvali karseda različno: med izstopajočimi vsebinskimi poudarki velja denimo izpostaviti temo ekologije, skrbi za usodo planeta oziroma človeka, kar se nemalokrat razodeva v izrazito distopičnih, mestoma pa tudi resigniranih tonih. Resničnost marsikaterega posameznika so močno zaznamovale epidemija in družbeno-politično spremembe, ki jih pod njenim okriljem v lokalnem kontekstu uvaja aktualna vlada. Naraščajoča avtoritarnost oblasti v spregi s sodobnimi tehnologijami nadzora in pastmi socialnih omrežij vzbuja nelagodje, ki ga še kako dobro občuti tudi marsikateri sodobni umetnik. Ključno vprašanje tako izzveneva v dilemi: kaj je sploh še resnično(st), kaj pa zgolj manipulacija oziroma propaganda?


Projekti na prostem so vse dni v tednu na ogled med 21.30 in 23.30.
Festivalska vodstva potekajo vsak četrtek in soboto zbirno mesto pred Galerijo Vžigalica ob 21.00.
Prijave niso potrebne.

Vodstvo v soboto, 12. junija, je namenjeno družinam in ga organiziramo v sodelovanju z Ljubljanskim festivalom kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Prijave in info: www.bobri.si.


Za morebitne programske spremembe, sad višjih sil, ne odgovarjamo; ažurne podatke spremljajte na naši spletni strani in na socialnih omrežjih.

Obiskovalce festivala naprošamo, da se držijo aktualnih smernic in navodil glede varnostnih in higienskih ukrepov ob razsajanju koronavirusa.

na fotografiji: Alessandro Lupi: Ključ / serija Sence