SVETLOBNA GVERILA 2024
18. mednarodni festival svetlobe

TRANSFORMACIJE

24. maj22. junij 2024
Ljubljana, več lokacij


Svetlobna gverila letos uradno stopa v obdobje odraslosti – pred nami je 18. edicija festivala, ki v slovenskem prostoru velja za edinstveno manifestacijo tega tipa. Letošnji festival poteka pod naslovno temo Transformacije; izbrana dela tematizirajo in reflektirajo različne vidike sprememb in preobrazb, ki smo jim priča v našem okolju oziroma v naših življenjih. Seveda sleherno umetniško delo predpostavlja takšno ali drugačno transformacijo, ki se odvija tako v samem procesu produkcije kot tudi na ravni percepcije. Transformacijski potencial (vizualne) umetnosti lahko razumemo kot tisto lastnost umetniškega dela, s katero zmore ta vplivati na čutno dojemanje gledalca in njegovo zavest, posledično pa tudi na širšo družbo oziroma kulturo. Ta potencial je lahko zelo raznolik tako po jakosti kot vsebini in sega od preproste čutne naslade do globljih kognitivnih sprememb, ki vplivajo na razumevanje naše okolice, družbe in medsebojnih odnosov. Umetniška dela, še zlasti site-specific postavitve v javnem prostoru, ki so na festivalu v večini, pa vplivajo tudi na transformacijo samega okolja in ga tako preobražajo v prostore brezmejne domišljije in estetske kontemplacije. Pri oblikovanju programa letošnjega festivala so nas zanimali projekti, ki s pomočjo izvirne umetniške govorice naglašajo različne vidike transformacij tako na ravni same forme kot tudi v kontekstu prostora oziroma na ravni gledalčeve percepcije.

Tudi letos se središče festivala nahaja v Galeriji Vžigalica (kjer bo razstava sicer na ogled vse do 1. 9.) oziroma na prostem v njeni neposredni bližini; v grobem se od tu en krak postavitev razteza preko Soteske in Vegove ulice na sever do Male galerije Banke Slovenije oziroma Argentinskega parka, drug pa preko Foersterjevega vrta in Mirja do nabrežij Gradaščice. Na ogled bo niz svetlobnih instalacij in video projekcij v javnih in galerijskih prostorih, ki si jih bo ob sredah in sobotah moč ogledati tudi na organiziranih vodstvih s kolesi. Produkcije v sklopu delavniško-izobraževalne platforme Laboratorij Svetlobne gverile prinašajo vrsto del, nastalih v okviru pedagoških procesov izobraževalnih ustanov, s katerimi spodbujamo nove generacije mladih ustvarjalcev. Ob tem bo na ogled vrsta prvencev, prvih samostojnih del mladih umetnikov in umetnic v javnem prostoru. Ob izteku festivala se z dvema projektoma pridružujemo tudi festivalu Spider, še en projekt, pod katerega se podpisuje Nika Erjavec, pa bo luč sveta ugledal jeseni.

Ob vseh dosedanjih uspehih in dosežkih se zdi polnoletnost festivala tudi dobra priložnost za ponovno opozarjanje na pereče razmere, v katere je potisnjena neodvisna kulturna produkcija. Po dolgoletnemu vztrajanju v negotovih finančnih in produkcijskih razmerah še vedno pogrešamo ustreznejše pogoje za nadaljnje delovanje in razvoj, kot tudi bolj konstruktivno kulturno politiko, ki bi nam omogočila večje vključevanje v procese razvoja obstoječega družbenega okolja.


Projekti na prostem so vse dni v tednu na ogled med 21.30 in 23.30.

Brezplačna festivalska vodstva s kolesi potekajo vsako sredo in soboto (do 19. junija 202); zbirno mesto pred Galerijo Vžigalica ob 21.00.


Za morebitne programske spremembe ne odgovarjamo; ažurne podatke spremljajte na naši spletni strani in na družbenih omrežjih. Za obvestila o našem programu nam pišite na core@mail.ljudmila.org (zadeva: prijava na novice).

Vizualni material za novinarjeNa fotografiji: Cinzia Campolese Ravnovesje (orig. Equilibrium)