Francesco Della Toffola & Francesco Iberto Capalozza: Defragmentacija spomina

zvočno svetlobni performans
Poletna muzejska noč; sobota, 17. junij 2017, ob 21.30
Trg francoske revolucije – pred galerijo Vžigalica


Naši receptorji vsrkajo in filtrirajo vsak dogodek, ki se nato razvejano uskladišči v raznih možganskih predelih, namenjenih različnim kategorijam zaznav. Dražljaj, ki je v trenutku zaznave enoten, postane tako konstelacija raztresenih in prepletenih povezav nevronov. V eno se spet sestavi šele v trenutku, ko se dogodka spet spomnimo oziroma ga podoživimo.

Defragmentacija spomina je delo, ki del tega cikla reproducira v obliki analogne zvočno-vizualne makroskopije. V tem kontekstu je uporaba magnetnega traku bistroumni nesmisel, ki pa je ključen za ponovno sestavo fragmentov spomina v celoto, čeprav se ta vedno razlikuje od izvirnika.

V stalnem dialogu svetlobe in zvoka, ki sta kot dve plati iste medalje, raziskujeva spomin v svojih neskončnih formah, izhajajočih iz nenehnega cikla sestavljanja in razstavljanja informacij. /avtorja/

FRANCESCO DELLA TOFFOLA (1994) študira modno oblikovanje na univerzi IUAV v Benetkah. Od nekdaj ga zanimajo znanost in umetnost in trdno verjame v zvezo obeh področij. FRANCESCO IBERTO CAPALOZZA (1994), izvira iz Furlanije. S študijem je pričel v Bologni, potem pa se je leta 2016 preselil v Benetke, kjer se je vpisal na Akademijo likovne umetnosti, smer sodobne tehnologije.