Patrick K.-H.

GALERIJA ZA ENO NOČ: Neresnični kresovi, Kreativna četrt Barutana, Kamnik

GALERIJA ZA ENO NOČ: Neresnični kresovi // Pod golim nebom
enovečerne video projekcije na prostem
sobota, 25. 9. 2021, 21.00−23.30
Kreativna četrt Barutana, Kamnik


Na pobudo Svetlobne gverile in poljskega kolektiva NOKS se v okviru programa Pod golim nebom v Ljubljani in Kamniku obeta niz dogodkov, ki se izvajajo v sklopu mednarodne iniciative, znane pod imenom Galerija za eno noč (izv. One Night Public Gallery). Gre za projekt, posvečen video umetnosti v javnem prostoru, ki sta ga leta 2018 zagnala poljska kuratorja ter producenta Weronika Morawiec in Robert Sochacki; razstavni format je zasnovan kot enkratni site-specific dogodek na prostem, najpogosteje na nekonvencionalnih lokacijah v urbanem okolju. Gre za odprto in vsem dostopno manifestacijo, ki je v evropskih mestih doslej dosegla že več kot dvajset realizacij in ki z umeščanjem izbranih umetniških vsebin v javni prostor pripomore k njihovi popularizaciji, hkrati pa krepi živahnost urbanega utripa. Kuratorja in Svetlobna gverila so k sodelovanju na štirih dogodkih v Ljubljani oziroma Kamniku povabili vrsto mlajših avtorjev in avtoric: heterogen nabor avtorskih poetik, ki gradijo na dialogu med prostorom in gibljivo podobo, zagotavlja imerzivno doživetje prostranstev digitalnih pikslov. Na vsaki lokaciji bodo projicirana druga dela.

V Kamniku bodo slovenske avtorice: tandem Beam team, Kristina Kokalj in cute agression (Taja Štembergar) VJale in v živo ustvarjale podobe na drevesnih deblih in krošnjah na obeh lokacijah. Dogodek bo spremljala premierna izvedba plesnega performansa scenskih umetnic Anne Steller in Anite Wach. Gre za prvo sodelovanje Anne Steller in Anite Wach v duetu, v katerem bosta avtorici prikazali svoje čutno in procesualno videnje narave odnosov in srečanj, ki jih doživljamo v svojih življenjih: kot ljudje, kot telesa, kot razmišljujoča in čuteča bitja, napetosti, robatosti, evforije in tolažbe, ki jih izkušamo v svojih rizomatskih medčloveških interakcijah. Pri dogodku bo z različnimi projekti sodelovalo tudi več lokalnih ustvarjalcev: od zvočnih do vizualnih umetnikov. V živo pa bo prisoten tudi Patrick K.-H.

SODELUJOČI: Thomas Vailanatos (GR), Daria Pugachova & Zhanar Bereketova (RU/UA), Savyasachi (IN), Joacelio Batista (BR), Daria Palka & Justyna Wisniowska (PL), Patrick K.-H. (RU/AT), Gurkan Maruf Mihci (US), Qianlin Wang (CN), Martha Kicsiny (HU), Harshil Bhanushali (IN), Beam Team (SI), Kristina Kokalj (SI), Julija Sokolnicka (PL), cute agression (Taja Štembergar, SI), Lizana Toñin (ES)

INSTALACIJA: Nina Koželj (SI)

ZVOK: tetameta (SI), X.U.L.

ZA VIDEO PODOBE BO SKRBEL TANDEM Beam Team.

foto: izsek iz videa Patrick K.-H


O AVTORJIH:

Thomas Valianatos, Grčija – 1 delo: “Karantenski avtoportret”
Thomas Valianatos je rojen v Atenah, od 2010 pa poučuje na Oddelku za Audio in Video Umetnosti Jonske univerze. Njegova dela, tako izvirni stripi, digitalni printi in živa elektronska glasba kot tudi videi in živi avdiovizualni nastopi so bili na ogled tako doma kot v tujini.
IG

Daria Pugachova in Zhanar Bereketova, Ukrajina in Rusija – 2 deli: “Sanje po pomladi” in “Krishna”
Dasha+Zhanar, umetnici iz Kijeva in Moskve, sta sodelovanje začeli leta 2019 in se spoznali šele skozi skupno umetniško prakso. Dolgo se sploh nista videli in niti govorili ena z drugo. Glavno sredstvo komunikacije je bila njuna skupna ustvarjalna praksa: video, instalacije, objekti in nastopi.
IG: @dashapluszhanar

Evgeniya Bolyukh, Rusija – izbor kratkih video kolažev: “Transformacija”, “Lansiranje”, “Prokrastinacija”
Evgeniya Bolyukh je ruska umetnica, ki ustvarja večmedijska vizualna dela. Gledalca skuša z izražanjem idej in pomenov spodbuditi k razmisleku o vsestranski naravi človekovih čustev in ga povabiti k interakciji z njimi.
IG

Savyasachi, Indija – 1 delo: “Statični Bombaj”
“Živjo, jaz sem Savya in jaz snemam vsakdanje videe, zvoke in podobe. Včasih iz njih naredim film in včasih si jih predvajam zgolj sebi.”
IG

Joacelio Batista, Brazilija – 1 delo: “CTRL+Z”
Joacelio Batista živi in ustvarja v Belo Horizonte v Braziliji. Končal je magistrski študij Sodobnega umetniškega ustvarjanja na Univerzi Aveiro na Portugalskem, ter diplomiral na Šoli za lepe umetnosti Federalne univerze v Minas Gerais (UFMG). Batista deluje kot vizualni umetnik, filmar in videast.
IG

Daria Pałka in Justyna Wiśniowska, Poljska – 1 delo: “Srečanja”
Daria Pałka in Justyna Wiśniowska sta diplomantki Akademije likovnih umetnosti v Krakovu na Poljskem. Njun projekt Srečanja je video-posnetek ljudi, ki se odzivajo na smrt. Nekrologe sta umetnici s pomočjo zrcalne kompozicije nadomestili z živimi ljudmi.
IG

Patrick K.-H., Rusija/Avstrija –  serija kratkih kolažnih animacij
Patrick K.-H. je ruski zvočni, video in vizualni umetnik, ki ustvarja na Dunaju. Patrick K.-H. (oz. Anton Iakhontov) navzkrižno prepleta polja zvočnih instalacij, žive in posnete akuzmatične glasbe ter animacije. Od 2008 je soustanovitelj in kurator galerije Floating Sound v St. Petersburgu, edinega prostora v Rusiji, namenjenega zvočnim projektom, predava in nastopa pa tudi na festivalih in drugje.
IG

Gurkan Mihci, ZDA – 1 delo “Eho-komora”
Gurkan Maruf Mihci je predavatelj in umetnik iz Indiane (ZDA). Svoja individualna in kolektivna audiovizualna dela je razstavljal na festivalih in razstavah, kot so Gallery 263 (Boston, ZDA), festival Distopya Sound Art (Istanbul, Turčija), Conde Duque (Madrid, Španija) in FILE – festival elektronskega jezika (Sao Paulo, Brazilija).

Qianlin Wang, Kitajska/VB – 1 delo: “Interpolacija”
Qianlin Wang, rojena leta 1997 na Kitajskem, živi in dela v Londonu. “Zame je prihodnost umetnosti v produktu, ki zaobjema vse, od dobrodelne organizacije do akademske institucije, skupnosti, alegorije, knjižnice, niza poučnih dogodkov, participatorne mreže ipd. Galerija lahko samo nakaže pot do teh lokacij, medtem ko se dejanska umetnost uresničuje v resničnem življenju. Veliko del mojega dela je samorefleksiven in preizprašuje vse obstoječe okvirje in formate, ki še vedno sooblikujejo naša pričakovanja in drže.”
IG

Martha Kicsiny, Madžarska – 1 delo: “Vaje iz zaznavanja”
Martha Kicsiny se je rodila v Bristolu leta 1995, nato pa je do devetega leta živela v Londonu. Med 2015 in 2020 je študirala v Budimpešti na Madžarski likovni akademiji. Trenutno živi v Budimpešti, ukvarja pa se zlasti z eksperimentalnim filmom in video-instalacijami.
IG

Harshil Bhanushali, Indija – 1 delo: “Ko grem zdoma”
Harshil Bhanushali (1990) je filmski režiser iz Bombaja v Indiji. Ustvarja na področju filma in vidoe umetnost zunaj mainstream filmske industrije in v svojem ustvarjanju prkaticira opazovanje pokrajine/ljudi/mesta v določenem ‘prehodu’. Razpadajoče človeške emocije in arhitektura skupaj z migracijo ter izguba indentitete so ene od tem, okoli s katerimi se nenehno ukvarja. Njegovo ustvarjanje podob je konstantno prehajanje med znanim in neznanim. Ustvarja videe, ki izhajajo iz osebnih in kolektivnih spominov.

Beam Team (Stella Ivšek, Anja Romih) sta intermedijski umetnici, ki se ukvarjata z vizualizacijo zvoka, video-animacijo in scenografijo, ter se kot VJ-ki s svojima aliasoma 5237 in SMECH že več let pojavljata na različnih glasbenih in umetniških festivalih in dogodkih. Z Društvom Ljudmila sodelujeta kot kuratorki programa “V2V”, ki je namenjeno ustvarjalcem na področju video umetnosti, video instalacij in vizualizacij.
Beam Team tokrat nastopa z VJ programom in skrbi za tehnično izvedbo projekcij.

Kristina Kokalj: Valovanja
Kristina Kokalj zaključuje študij fotografije na ljubljanski ALUO. Ukvarja se s filmom, vizualnimi projekcijami, oblikovanjem svetlobe, fotografijo in zvokom. V svojih delih raziskuje učinke igre med svetlobo in temo ter gledalca vabi k celoviti imerzivni izkušnji.
Pri projektu sodeluje z VJ-anjem v živo.

cute agression (Taja Štembergar) je umetnica mlajše generacije, maturantka Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Ukvarja se z digitalno umetnostjo in Vj-anjem. Nastopala je na festivalu MENT, LJSAF in na mnogih drugih dogodkih. Je tudi članica skupnosti “V2V” ter udeleženka lanskoletnega Laboratorija Svetlobne Gverile.

Julia Sokolnicka, Poljska – 1 delo:“Izrezi”
Julia Sokolnicka, rojena v Varšavi leta 1983, je eksperimentalna in dokumentarna filmska umetnica, pisateljica in raziskovalka. Njena praksa se nahaja na preseku med socialno filozofijo, videom in performansom.
IG

Toñin Lizana, Španija – 2 deli: “Rota”, “Sebično srce”
Toñin Lizana je iz Alcañiza v Spodnjem Aragonu v Španiji. Leta 2020 je s pomočjo umetne inteligence ustvaril “Recuerdos de una IA”, produkcijo več kot 80 umetniških del in videov, ki je nastopila na mnogih mednarodnih festivalih na Japonske, v ZDA in po celotni Evropi.

Nina Koželj  (1985) je vizualna umetnica, ki deluje na področjih kiparstva, grafike, slikarstva in prostorskih postavitev. Diplomirala je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Med drugim je leta 2016 sodelovala na trienalu sodobne slovenske umetnosti U3, leta 2010 pa je prejela štipendijo švicarske fundacije Vordemberge-Gildewart. Tokrat sodeluje z gibljivo skulpturo Ostani tako dolgo, kot želiš, ki na prvi pogled spominja na nenavadnega domačega ljubljenčka.

X.U.L. alias Gašper Selko, instrumentalist in skladatelj, je član več zasedb (Leni Kravac, Yanu, mednarodne zasedbe ”MUSCAH”), sodeluje pa z mnogimi priznanimi umetniki in skupinami, kot so Noctiferia, Murat in Jose, Shadow Universe, Igor Leonardi, Boris Cavazza, Borz, Denis Beganovič, Urška Centa, JaMirko, Damaris, Simfonični orkester Domžale – Kamnik in drugimi. Pod imenom X.U.L. pa Gašper Selko raziskuje možnosti drugačnega dojemanja glasbe in interakcije s poslušalci.

Tetameta je projekt elektronske glasbe s poudarjeno melanholično noto ambientalnega. Večslojni spevi sintesajzerjev v misli prikličejo podobe futurističnih pokrajin, hkrati pa se čutnejši segmenti zdijo že znani, kot spomini na otroštvo.

NASTOPATA:

Anna Steller, Poljska (roj. 1979) je plesalka, performerka in koreografinja. Njena dela so radikalna in prodirajo v skrajna človeška čustvena stanja ljudi. Med svojimi performansi je posebej pozorna na “tukaj in zdaj”.
IG

Anita Wach, Poljska je plesalka, koreografinja in performerka. Je članica enega od prvih sodobnih plesnih kolektivov na Poljskem, Šlezijskega Plesnega Gledališča (Bytom,1996-2003). Leta 2010 je kot performerka začela trajno sodelovati z Via Negativa pri projektih, ki jih vodi Bojan Jablanovec, direktor platforme Via Negativa.

KURATORICI:

Wera Morawiec, članica kolektiva noks. Deluje v Vroclavu na Poljskem, magistrirala je iz klinične psihologije in je nedavno postala tudi umetnostna kuratorica ter recenzentka. Zanimajo jo vsakdanji prostori, pobude “od spodaj” in kvirovske perspektive, ker jih dojema kot vsakdanje priložnosti za grajenje boljše prihodnosti.
IG

+ Svetlobna gverila


Produkcija: Svetlobna Gverila/Forum Ljubljana, Beam Team in NOKS
Koprodukcija: Kulturno društvo Priden možic
Sofinancerji: MOL − Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo