Maciek Stepniewski

GALERIJA ZA ENO NOČ: Neresnični kresovi, park MAO, Ljubljana

GALERIJA ZA ENO NOČ: Neresnični kresovi // Pod golim nebom
enovečerne video projekcije na prostem
sobota, 18. 9. 2021, 21.00−23.30
park Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, grad Fužine, Ljubljana


Na pobudo Svetlobne gverile in poljskega kolektiva NOKS se v okviru programa Pod golim nebom v Ljubljani in Kamniku obeta niz dogodkov, ki se izvajajo v sklopu mednarodne iniciative, znane pod imenom Galerija za eno noč (izv. One Night Public Gallery). Gre za projekt, posvečen video umetnosti v javnem prostoru, ki sta ga leta 2018 zagnala poljska kuratorja ter producenta Weronika Morawiec in Robert Sochacki; razstavni format je zasnovan kot enkratni site-specific dogodek na prostem, najpogosteje na nekonvencionalnih lokacijah v urbanem okolju. Gre za odprto in vsem dostopno manifestacijo, ki je v evropskih mestih doslej dosegla že več kot dvajset realizacij in ki z umeščanjem izbranih umetniških vsebin v javni prostor pripomore k njihovi popularizaciji, hkrati pa krepi živahnost urbanega utripa. Kuratorja in Svetlobna gverila so k sodelovanju na štirih dogodkih v Ljubljani oziroma Kamniku povabili vrsto mlajših avtorjev in avtoric: heterogen nabor avtorskih poetik, ki gradijo na dialogu med prostorom in gibljivo podobo, zagotavlja imerzivno doživetje prostranstev digitalnih pikslov. Na vsaki lokaciji bodo projicirana druga dela.

SODELUJOČI: Maciek Stepniewski (PL), Beam Team (SI), Kristina Kokalj (SI), knnz (Neža Knez, SI), Robert Sochacki (PL)

AVDIO TEHNIKA IN OBLIKOVANJE ZVOKA: Črt Trkman

IZVEDBA PROJEKCIJ: Beam Team

foto: izsek iz videa Macieka Stepniewskega


O AVTORJIH:

Maciek Stepniewski, Poljska – serija generativnih oblik, brez naslova
Maciek Stępniewski je varšavski audiovizualni umetnik, ki se posveča digitalnemu, abstraktnemu in generativnemu oblikovanju, animaciji in glasbi. Doktoriral je na Poljsko-Japonski akademiji za informacijske tehnologije na Oddelku za Nove medijske umetnosti. Njegovi film so bili prikazani na mnogih evropskih festivalih, albumi pa izdani pri številnih lokalnih spletnih glasbenih založbah.
IG

Robert Sochacki, Poljska – serija video-slik “Komorebi”
Robert Sochacki je bil rojen leta 1971 v Gdansku na Poljskem, trenutno pa živi v Varšavi. Predava na Oddelku za odrsko oblikovanje in za Nove Medije na Akademiji za umetnost in oblikovanje Eugeniusz Geppert v Vroclavu. Umetniško se udejstvuje že skoraj 25 let, deluje pa na različnih področjih, od gledališke scenografije do VJ-anja, živih nastopov, projekcij na prostem in interaktivnih svetlobnih instalacij.
IG

knnz (Neža Knez): permalos_v9
Neža Knez je diplomirala na NTF, smer GIK, trenutno pa je absolventka smeri Video in novi mediji na ALUO. Ukvarja se z digitalno umetnostjo. Pri ustvarjanju jo zanima raziskovanje tem narave, tehnologije in posameznika ter njihovo prepletanje. Svoja dela predstavlja v formi video inštalacij ali VJ nastopov, saj lahko na ta način predstavi dela v novih prostorskih razsežnostih. Sodeluje na srečanjih V2V skupnosti v Osmozi.

Kristina Kokalj: “Valovanja”
Kristina Kokalj zaključuje študij fotografije na ljubljanski ALUO. Ukvarja se s filmom, vizualnimi projekcijami, oblikovanjem svetlobe, fotografijo in zvokom. V svojih delih raziskuje učinke igre med svetlobo in temo ter gledalca vabi k celoviti imerzivni izkušnji.
Pri projektu sodeluje z VJ-anjem v živo.

Beam Team (Stella Ivšek, Anja Romih) sta intermedijski umetnici, ki se ukvarjata z vizualizacijo zvoka, video-animacijo in scenografijo, ter se kot VJ-ki s svojima aliasoma 5237 in SMECH že več let pojavljata na različnih glasbenih in umetniških festivalih in dogodkih. Z Društvom Ljudmila sodelujeta kot kuratorki programa “V2V”, ki je namenjeno ustvarjalcem na področju video umetnosti, video instalacij in vizualizacij.
Beam Team tokrat nastopa z VJ programom in skrbi za tehnično izvedbo projekcij.

KURATORICI:

Wera Morawiec, članica kolektiva noks. Dela v Vroclavu na Poljskem, magistrirala je iz klinične psihologije in je nedavno postala tudi umetnostna kuratorica ter recenzentka. Zanimajo jo vsakdanji prostori, pobude “od spodaj” in kvirovske perspektive, ker jih dojema kot vsakdanje priložnosti za grajenje boljše prihodnosti.
IG

+ Svetlobna gverila


Produkcija: Svetlobna Gverila/Forum Ljubljana, Beam Team in NOKS
Koprodukcija: Muzej za arhitekturo in oblikovanje MAO
Sofinancerji: MOL − Oddelek za kulturo, Turizem Ljubljana, Ministrstvo za kulturo