JAKA ŠIMENC & AKAŠA BOJIĆ & LUKA UMEK: Svetlobna nit

Jaka Šimenc & Akaša Bojić & Luka Umek: Svetlobna nit

instalacija

intervencije študentov (vsaka po teden dni): 24. in 31. maj, 7. junij 2018

Izjemno močan snop svetlobe, skoncentriran v osi, ki poteka vzdolžno po Križevniški soteski, s svojim žarenjem osvetljuje pročelja okoliških stavb. Bela svetlobna daljica, skupek vseh tonov barvnega spektra, začrtuje gledalčev aktiven prostor in definira njegov pogled, s čimer se na omenjeni mikrolokaciji ustvarja nova, dinamična svetlobna zgodba.

Druga faza projekta, podnaslovljena Dialog, je v domeni študentov Fakultete za arhitekturo, katerih znanje je Šimenc mojstril na delavnici. S svetlobno nitjo je namreč mogoče tudi manipulirati, pri čemer se z modifikacijo značilnosti svetlobe gradi tudi dialog z okolico. S pomočjo različnih pripomočkov in materialov se lahko svetlobni snop lomi, odbija, z odvzemanjem določenega barvnega spektra pa tudi obarva …  Z obdelavo svetlobnega snopa v rednih tedenskih presledkih bodo študentje tako ustvarjali različne svetlobne in barvne kompozicije v prostoru.

 

Jaka Šimenc (1973, Ljubljana) kot mojster svetlobe in scenograf sodeluje z mnogimi umetniki, režiserji, koreografi in umetniškimi skupinami. Kot avtor raziskuje različne oblike gledališča, kot sta gledališče brez igralca in sonorično gledališče. S svojim izvirnim ter inventivnim delom je pripomogel k afirmaciji svetlobnega oblikovanja na Slovenskem kot samostojne umetniške prakse. Pripravlja tudi samostojne projekte in kot oblikovalec luči sodeluje pri pripravi razstav, festivalov, instalacij, koncertov. Deluje tudi na področju izobraževanja tehničnih in oblikovalskih poklicev v gledališču. Akaša Bojić in Luka Umek  delujeta kot vsestanska oblikovalca v kolektivu Komposter. Oba sta končala študij oblikovanja na ALUO v Ljubljani. Sodelujeta z najrazličnejšimi umetniki na področjih performansa, plesa, gledališča, filma in glasbe.

 

sodelujoči študenti in študentke: Andreja Benedejčič, Tina Božak, Neža Brankovič, Matic Hlede, Zala Kanc, Živa Kandorfer, Matic Komel, Emilija Meserko in Nik Štrubelj

koprodukcija: Fakulteta za arhitekturo, Center kulture Španski borci

 

posebne zahvale: Event Lighting Jernej Guštin s.p.