Jakub Nepraš: Transmitter / Oddajnik

svetlobna instalacija
1. 6.–17. 6. 2017 // 18.00–23.30
Palača Cukrarna

ODPRTJE: četrtek, 1. junij, ob 21.30


Instalacija je bila zasnovana za portugalski Guimarães, kjer je bila krstno prikazana v sklopu prireditev Evropske prestolnice kulture leta 2012. Pri Transmitterju oz. Oddajniku gre za impresivno, monumentalno večkanalno video skulpturo, ki tematizira vprašanje komunikacije in povezanosti med elementi vode in prostora ter človeka. Njen osrednji del sestoji iz najdenih lesenih naplavin, ki uokvirjajo modulirani video kolaž, pospremljen z zvokom. Osrednji poudarek instalacije je zaobjet v motivu vode kot vseprežemajočega elementa, ki hrani in prevaja spomin sveta, hkrati pa predstavlja temeljni predpogoj za razvoj življenja. Nepraš izhaja iz blasfemične ideje o vodi kot nosilki spomina; so oceani, kamor se stekajo vode sveta, bazeni informacij, ki bi jih lahko s pomočjo oddajnika posredovali neznanim prejemnikom tam zunaj? Vsebinsko provokativno delo prepriča s svojo podobo in kakofoničnim prepletom živih podob; Oddajnik se pred gledalcem razpira kot živ organizem, nasičen s številnimi impulzi, ki skušajo preko spomina zaobjeti totalnost življenja.

JAKUB NEPRAŠ (Praga, 1981) pri svojem delu prepleta kiparstvo in animacijo oziroma video. Zanima ga raziskovanje organskih oblik, ki pa jih s pomočjo sodobne tehnologije vpenja v nove formalne okvire in pomenske zveze. Študiral je na likovni akademiji v Pragi. Za svoje delo je prejel številne ugledne nagrade, med drugim nagrado za najboljše delo na Arte Fiera v Bologni (2007). Njegova dela so bila v okviru češkega paviljona predstavljena na sejmih EXPO v Milanu in Šanghaju, realiziral pa je tudi večje število samostojnih razstav po vsej Evropi. Živi in deluje v Pragi.


na fotografiji: Jakub Nepraš, Transmitter/Oddajnik, 2012, videoskulptura z zvokom, akrilno steklo, les, najdene naplavine, 230 x 220 x 300 cm, 8 min. zanka, foto: arhiv avtorja


Gostovanje sofinancira Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani.