Michael Candy: Persistence of Vision

Michael Candy: Vztrajnost pogleda

MICHAEL CANDY: Vztrajnost pogleda (orig. Persistence of Vision)
interaktivna instalacija
Slovenska cesta (nasproti parka Zvezda), park Zvezda, Ribji trg, Ljubljana
11. sept.–8. okt. 2023 // vsak dan od 20.00 do 01.30


Jesenski podaljšek letošnje edicije festivala Svetlobna gverila prinaša interaktivno delo avstralskega umetnika Michaela Candyja, ki tokrat prvič gostuje v Sloveniji. Njegov projekt je zasnovan kot mreža osmih reflektorjev, postavljenih na ulicah oziroma sprehajalnih površinah v mestu. Zakamuflirani v CCTV kamere reflektorji zaznavajo gibanje mimoidočih in jim nato s snopi močne svetlobe ter s podporo umetne inteligence, ki prepoznava podobe, sledijo pri gibanju.

Projekt zaznamuje koreografija tehnologije, gibanja in svetlobe, prinaša pa seveda kompleksnejše vsebinske podtone, ki na kritičen način prevprašujejo koncepte pametnih mest ter naraščajočo potentnost umetne inteligence oziroma digitalne tehnologije. Projekt ob sprožitvi v nočnem času osvetli mimoidočega in ga tako s pomočjo svetlobe prestavi v središče odrskega dogajanja: ta izkušnja osvetlitve vzbuja določen občutek varnosti ali pa presenečenja in izpostavljenosti, pri čemer projekt spričo vztrajnosti svetlobnega gibanja oziroma sledenja prevprašuje predvsem naš odnos do vse bolj preteče nadzorne infrastrukture.

MICHAEL CANDY (1990, Južna Afrika) je končal študij umetnosti na Cranbrook College of Arts v Detroitu v ZDA. Kot umetnik se osredotoča predvsem na interaktivne projekte, pri čemer prevprašuje kondicijo sodobne tehnologije z ekološke in sociološke perspektive. V zadnjih letih je s svojimi inovativnimi projekti sodeloval na številnih odmevnih mednarodnih umetniških manifestacijah. Leta 2015 je prejel nagrado WRO na 16. Media Art Biennale na Poljskem, nato pa še nagrado Prix Cube v Parizu. To poletje je v sklopu PIFrezidence, ki jo organizira Zavod Projekt Atol nadaljeval serijo eksperimentov Anomalous Anomalies, ter na koncu rezidence izvedel delavnico o osnovah animatronike.


koprodukcija: Zavod Projekt Atol, Zavod Kersnikova
sponzor: Javna razsvetljava d. d.