Platonova telesa

Svetlobna gverila na Pixxelpointu

PIXXELPOINT. 21. mednarodni festival sodobnih umetniških praks: ŽARIŠČA,
online edicija, 10.-17. december 2020, ob 20.00


Letošnji Pixxelpoint nosi naslov Žarišča, žarišča intermedijske umetnosti na Slovenskem, ki kljub družbenim spremembam, stanju duha v družbi in virusom žarijo na našem intermedijskem zemljevidu, delujejo, ustvarjajo, opozarjajo, problematizirajo in se na svojstven način angažirano odzivajo na aktualna družbena stanja. Navdih za tak naslov so organizatorji, Kulturni dom Nova gorica, dobili prav v teh izrednih koronačasih, ko se iz dneva v dan pojavljajo nova žarišča virusa.

Za žarišča so organizatorji prepoznali festivale: IZIS, KIBLIX, MFRU, PIXXELPOINT, SONICA, Speculum Artium in Svetlobno gverilo.

Svetlobno gverilo zastopajo Platonova telesa in projekt Tour de France, oba iz Laboratorija Svetlobne gverile ter Peti element Marka A. Kovačiča.

 

PLATONOVA TELESA
V letošnjem Laboratoriju, ki je potekal v koprodukciji z društvom Ljudmila oz. konzorcijem osmo/za, so udeleženci delavnice pod vodstvom Beam Teama (Stella Ivšek, Anja Romih) in Aleša Zupanca ustvarili video projekcije za interaktivno instalacijo ikozaeder. Projekt je bil del programa letošnje edicije Svetlobne gverile na temo peti element.
avtorji instalacije: BEAM TEAM (Stella Ivšek, Anja Romih) in Aleš Zupanc
avtorji vizualizacij na instalaciji: Mark Caserman, Bernarda Conič, Neža Knez, Taja Štembergar, Tina Šulc, Lea Topolovec
avtor zvoka na instalaciji: Miro Križman
posneto v Mestni galeriji Nove gorice

 

TOUR DE FRANCE
Iz lanskoletnega Laboratorija Svetlobne gverile, ki je prav tako potekal v koprodukciji z društvom Ljudmila oz. konzorcijem osmo/za, vodila pa sta ga Tilen Sepič in Luka Frelih, bo na ogled interaktivna instalacija Marka A. Kovačič z naslovom Tour de France.

 

PETI ELEMENT
MARKO A. KOVAČIČ na Pixxelpointu sodeluje še s projektom Peti element, ki ga je v sodelovanju z Janezom Grošljem ustvaril za letošnjo Svetlobno gverilo.

 

——————————————–

foto: Matej Vidmar