Raumzeitpiraten: ElektričnaOmela

Čet. 2. jun. 2016, ob 21.30
Botanični vrt / tridnevna intervencija
[2.–4. junij, 21.30-23.30]


Eksperimentalna serija prilagodljivih svetlobnih skulptur ElektričnaOmela išče navdih pri rastlini omeli, pri čemer se poigrava z idejo parazitskih oziroma simbiotičnih odnosov v naravi. Gre za serijo eklektičnih naprav, značilnih za delo tega nemškega kolektiva, ki na posrečen način spaja tehnologijo in umetnost, in ki se v pristni piratski maniri nenadoma pojavi na obljudenih lokacijah. Serija futurističnih objektov je umeščena v organske strukture dreves, ki se v nočnem času levijo v žarišča živahne dramaturgije senc in svetlobe. Projekt tematizira in preizprašuje razmerja med človekom in naravo, hkrati pa izpostavlja tudi razmerja med svetom rastlin in arhitekture v urbanem okolju.

RAUMZEITPIRATEN je avdiovizualni, prostor in čas spreminjajoči umetniški kolektiv avtorjev Tobiasa Daemgena, Jana Ehlena in Moritza Ellericha. Od leta 2007 delujejo kot umetniška skupina, ki v svojem imenu združuje inspirativni Einsteinov koncept štiridimenzionalnega Raumzeita (prostora-časa), kot pirati pa se čutijo dolžne, da se izven tradicionalnih okvir produkcije s temi koncepti tudi svobodno poigravajo. S svojimi lokacijsko-specifičnimi in performativnimi instalacijami ustvarjajo minljive modele nepopolnih proti-svetov, s posebej izdelanimi optično-akustičnimi instrumenti pa zlorabljajo in predelujejo starodavne ter sodobne avdio-vizualne tehnologije in gradijo heterogene, organske in improvizirane svetlobno-zvočne arhitekture na meji med znanostjo in fikcijo.


Produkcija: Strictly Analog/Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, Zavod Projekt Atol in Zavod Carnica in Svetlobna gverila