Sabina Černič in Janez Grošelj: Utrip drevesa

Pon. 16. maj 2016, ob 21.30
Breg // Odprtje festivala


Projekt Utrip drevesa tematizira človekovo povezanost z naravo, s čimer ju umešča v skupni univerzum. Drevo in človek sta na ta način razumljena kot del enovitega in povezanega sistema, v katerem potekajo številne povezave in soodvisnosti.
Zasnova interaktivnega projekta temelji na svetlobni opremi drevesa, katerega krošnja je prepredena s številnimi LED-trakovi, ki sledeč formi posameznih vej ustvarjajo organsko strukturo, na prvi pogled podobno ožilju človeškega telesa. LED trakovi so programirani s pomočjo strojne opreme Arduino, ki omogoča stopenjske prehode svetlobnih jakosti v krošnji. Vhodni element sistema predstavlja na deblo pritrjeni senzor, ki meri človeški srčni utrip. Gledalec tako s polaganjem rok na vhodno točko sistema vpliva na osvetljevanje drevesne krošnje, ki tako pulzira v ritmu srčnega utripa. Rezultat je nov, dinamični svetlobni označevalec v prostoru, čigar svetlobna prezenca je pogojena z aktivno participacijo posameznika.

SABINA ČERNIČ zaključuje študij na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. V času študija je do sedaj sodelovala pri projektih Stari starši in vnuki (2011), Portorico workshop (2015) ter pri projektu Park Geometrika v sklopu festivala Svetlobna gverila 2015. Med drugim je v obdobju med leti 2013 in 2014 opravljala delo projektiranja in inženiringa v arhitekturnem biroju Studio Omnia. Živi in deluje v Ljubljani. JANEZ GROŠELJ zaključuje absolventski staž na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. V času študija je med drugim sodeloval pri zasnovi ter izvedbi projektov Samozadostna bivalna celica (2011) ter projekta Park Geometrika v sklopu festivala Svetlobna gverila 2015. Poleg strokovnega sodelovanja pri nekaterih arhitekturnih projektih je realiziral vrsto oblikovalskih rešitev in logotipov. Živi in deluje v Brezovici pri Ljubljani.

soavtor koncepta: Mihael Lunežnik
programiranje: Leon Noe Jovan