Stéphane Masson: Čarobna ulična svetilka

projekcije v uličnih svetilkah
17. 5. – 17. 6. 2017
Novi trg // odprtje festivala

ODPRTJE: sreda, 17. maj, ob 21.30


Ulična oprema oziroma urbano pohištvo je nezanemarljiv del izkušnje bivanja v mestu, vendar pa ga spričo svoje samoumevnosti običajno le redko opazimo. Francoski umetnik, ki pri svojih projektih pogosto izrablja elemente urbanega pohištva in jih poseljuje z nepričakovanimi vsebinami, si je v Ljubljani tokrat izbral ulične svetilke in vanje naselil gibljive podobe. Manjša serija promocijskih filmov, reklam in fotografij, ki jih je moč opazovati v uličnih svetilkah, gledalce popelje v bližnjo, a tudi nekoliko bolj oddaljeno preteklost. Ulične svetilke se tako levijo v svojevrstna miniaturna projekcijska platna, ki s pomočjo svetlobe in senc spregovorijo o minulih časih.

STÉPHANE MASSON (1972) je samouk, ki je sprva deloval kot mojster luči v gledališčih. Okrog leta 2004 je začel raziskovati medij videa in sledile so prve javne intervencije, s katerimi je avtor ‘ugrabljal’ različne vsakdanje objekte in jih poselil z video posnetki. Njegovi hudomušni in ironični posegi v javni prostor vnašajo vanj moment norosti in čarovnije. S svojim prepoznavnim delom je hitro osvojil publiko in tako v zadnjem desetletju gostoval na številnih festivalih in razstavah v domovini in po svetu. Živi in deluje v Toulousu v Franciji.

uporabljeno filmsko gradivo:
Ljudje med barvami, scenarij Marko Černič, režija Marjan Cilar, 10’20”, Unikal studio Ljubljana, 1960 // Skozi uho šivanke, scenarij Eva Pavlin, režija France Kosmač, 5’06”, Viba film Ljubljana, 1962 // Pletenina kopalke, 1’19”, 1973 // Ona, on in … ?, scenarij in režija Jože Bevc, 4’44”, Triglav film Ljubljana, 1964


posebna zahvala: Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS