Beam Team: Portal

Svetlobna gverila na festivalu CestArt

Respect Culture & Nature / festival CestArt


Bivša Carinarnica, Gornja Radgona, 5.–27. 7. 2024
park Franz Wegart, Bad Radkersburg, 5. 7.–2. 8. 2024


Svetlobna gverila je počistila svoje sledove v Ljubljani in se pridružuje projektu Respect: Culture & Nature, ki ga v sklopu Interreg projekta 2CoolTour izvajata Društvo Tenzin iz Gornje Radgone in Kulturforum iz Bad Radkersburga, ob podpori zamejskega društva Člen VII iz Potrne. Projekt je del programa festivala CestArt.

Razstava svetlobnih objektov v bivši Carinarnici in na njenem dvorišču je izbor projektov, ki so nastali za ljubljanski mednarodni festival Svetlobna gverila. Na razstavi združujemo dela izkušenih umetnikov in mlajših ustvarjalcev: kolektiv Beam Team iz Ljubljane, Lara Žagar, Akademija umetnosti Nova Gorica, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana in Andrej Štular iz Kranja. Čez reko, v parku Franz Wegart, pa je na ogled projekt Kozmični razgledi Janeza Grošlja, del večjega projekta Kozmična privlačnost, ki ga je avtor letos ustvaril za ljubljanski festival LUV v organizaciji Turizma Ljubljana.

BIVŠA CARINARNICA, GORNJA RADGONA, 5.27. 7. 2024

BEAM TEAM: Portal
svetlobno-zvočna instalacija
Projekt avtorske skupine Beam Team temelji na sinhronizirani modulaciji svetlobe in zvoka, ki ob prehajanju skozi prostor, kjer se srečujeta pogleda dveh gledalcev, omogočata svojevrstno čutno izkušnjo, ki se poigrava z gledalčevo percepcijo. Portal skuša zanikati togo linearnost časa in prostora in namesto tega vpeljuje moment cikličnosti – stvarnost prostora se tako v ontološkem smislu spreminja v fluiden poligon neskončnosti, brezčasnosti in celovitosti, kar zamaje gledalčevo izkušnjo bivanja in dojemanja sveta.
BEAM TEAM (Stella Ivšek, Anja Romih, Aleš Zupanc, Črt Trkman) so slovenski multimedijski umetniki, ki raziskujejo področje intermedijske umetnosti, video projekcij in mapiranja, avdiovizualnih instalacij, oblikovanja, video montaže in drugih multimedij.

LARA ŽAGAR: Tovarne prihodnosti
svetlobna instalacija
Tovarne prihodnosti se ne kopajo več v dimu, ampak žarijo v svetlobi. Projekt je rezultat programa Laboratorija Svetlobne gverile. Delo, ki se dotika problematike produkcije in vprašanja prihodnosti, je bilo prvotno predstavljeno na Svetlobni gverili leta 2022 v Mali galeriji v Ljubljani in na festivalu Izis v Kopru. Lara Žagar je postdiplomska študentka ALUO. Ukvarja se z modo in raziskuje součinkovanje med fotografijo, videom in zvokom.

SREDNJA ŠOLA ZA OBLIKOVANJE IN FOTOGRAFIJO LJUBLJANA: V vrtincu
video mapping instalacija
Zasnovan kot prostorska instalacija s svetlobnim kartiranjem in prirejenimi optičnimi iluzijami  predstavlja projekt dijakov SŠOF raziskavo domišljijskega prostora, ki je na klasičnih materialnih nosilcih – slikovnih podlagah na slikarskem stojalu – videti kot grožnja enemu od temeljev razsežnosti slikarstva, njegovi materialnosti.
MENTORJI: Veronika Vesel Potočnik, Kaja Urh, Beam Team
SODELUJOČI: Martina Čerin, Zoja Gloria Hernaus, Lana Hribar, Jasna Ivačič, Lucia Karo Banko, Hana Mikuletič, Tobija Novak, Flora Omerčević, Zoja Liza Palka, Tea Stojkovski, Izabela Stropnik, Maša Svetec, Ema Šilar in Lučka Špiranec

ANDREJ ŠTULAR predstavlja več svetlobnih objektov, ki jih je ustvaril v zadnjih dveh desetletjih, in katere povezuje reciklažni in ready made pristop, s katerim avtor ne gradi zgolj svetlobnih skulptur, ampak tudi sam prostor. Pri svojem delu se pogosto loteva povezovanja različnih likovnih tehnik s sferami domačijske psihopatologije, kot tudi z univerzalnejšimi temami, ki prevprašujejo človekovo bit, njegovo identiteto oziroma položaj v ustroju sodobnega sveta.

DVORIŠČE BIVŠE CARINARNICE, 5.27. 7. 2024

AKADEMIJA UMETNOSTI UNG: Kapsula
svetlobna instalacija
Kapsula je sinonim za opno, ki nas omejuje ter hkrati določa in preko katere (ne)nadzorovano komuniciramo z zunanjim svetom. Projekt so pod mentorsko taktirko Mateja Bizovičarja v okviru lanskega festivala Pixxelpoint ustvarili študenti in študentke AKADEMIJE UMETNOSTI UNIVERZE V NOVI GORICI.

SODELUJOČI: Oasis Ahmed, Luka Bandel, Špela Klavora, Tilen Lajevec, Matej Pirkovič, Gašper Rebernik, Neja Sajovic, Ajda Varl, Maksimiljan Zabukovec (AU UNG) in Lana Kosovel (UNG).

PARK FRANZ WEGART, Bad Radkersburg, 5. 7.2. 8. 2024

 JANEZ GROŠELJ: Kozmični razgledi

V Parku Franz-Wegart se odpirajo “Kozmični razgledi” – umetniški odzivi na starodavno človeško fascinacijo z zvezdami in nebesnimi telesi. V park so umeščene svetlobne instalacije, ki združujejo sodobno umetnost z znanstvenim vpogledom in tako približajo te neizmerno oddaljene in razsežne pojave na osebni nivo.

V dobi vedno večjega zavedanja silnosti narave in naše vloge v njej, ki nam lahko vzbuja občutke tesnobnosti in odgovornosti, pa kozmični elementi delujejo nasprotno – njihova nepredstavljiva mogočnost je pomirljivo nedotakljiva.

Delo je avtor ustvaril za letošnjo edicijo LUV festa v organizaciji Turizma Ljubljana
Janez Grošelj (1990) je magister arhitekture, oblikovalec in intermedijski umetnik iz Ljubljane, ki se v svojem delu vse bolj oddaljuje od tradicionalne arhitekture in svojo poklicanost odkriva v intimnejšem polju svetlobe in svetlobne umetnosti. Leta 2015 je sodeloval pri študentskem projektu Svetlobne gverile »Park Geometrika«, kar ga je spodbudilo k samostojnemu delu na področju svetlobne umetnosti. Od tedaj je dejavni član ekipe Svetlobne gverile in mentor ustvarjalnih delavnic, svoje delo pa je do danes predstavil na več najuglednejših festivalih svetlobne umetnosti v Evropi.

V delu parka se nahajajo tudi 3 Kapsule študentov AKADEMIJE UMETNOSTI Univerze v Novi Gorici.