Aleksandra Stratimirovic: Cirkulacija

SVETLOBNI PARK // Aleksandra Stratimirović: Cirkulacija

Aleksandra Stratimirović: Cirkulacija
svetlobna instalacija / ‘stalna’ postavitev
Svetlobni park ob Gradaščici v Trnovem
ponedeljek, 18. september, ob 20.30

 

Leta 2016 je bila v park ob Gradaščici v Trnovem v sklopu festivala Svetlobna gverila umeščena prva trajna svetlobna skulptura umetnika Boštjana Drinovca. V t. i. Svetlobni park bomo postopoma naselili še več trajnih postavitev: letos se ob mednarodni konferenci LUX Europa 2017 (18.─20. 9.), ki jo v Ljubljani gosti Slovensko društvo za razsvetljavo, pod mostom čez Gradaščico, ki ga je projektiral arhitekt Jurij Kobe, obeta instalacija Aleksandre Stratimirović, ki bo na ogled naslednjih 5 let. Ob tem bodo v bližnjem parku predstavljene še tri začasne instalacije študentov Fakultete za arhitekturo in Fakultete za elektrotehniko, odprtje pa bo začinila še plesna predstava z naslovom Meduza.

Projekt Aleksandre Stratimirović je interaktivna svetlobna instalacija, ki jo tvorijo trije svetlobni krožni elementi: vsak izmed svetlobnih krogov, ki so opremljeni z LED trakovi, pulzira v lastnem ritmu, jakosti svetlobe in barve. Postavitev, zamišljena kot antipod statične arhitekture mostu, se odziva na gledalčevo bližino, s čimer ustvarja dinamično ambientalno osvetlitev, ki odseva na gladini Gradaščice.

ALEKSANDRA STRATIMIROVIĆ je diplomirala na Fakulteti uporabnih umetnosti in oblikovanja v rodnem Beogradu. Kasneje je študij nadaljevala na Univerzi za umetnost in obrt (Konstfack) ter na Kraljevem inštitutu za tehnologijo (KTH) v Stockholmu, kjer se je specializirala za oblikovanje svetlobe. Njene stalne site-specific instalacije so med drugim postavljene na Švedskem, kjer živi in deluje, redno pa razstavlja na festivalih svetlobe. Je soustanoviteljica Svetlobne gverile in festivala Beograd svetlosti.

o mednarodni konferenci LUX Europa 2017

foto: Borut Bučinel