Liza Simenc & Ursa Rupnik: Medusa

SVETLOBNI PARK // Liza Šimenc & Urša Rupnik: Meduza

Liza Šimenc & Urša Rupnik: Meduza
plesni performans
Svetlobni park ob Gradaščici v Trnovem
ponedeljek, 18. september, ob 21.30

 

»Meduza kot ena najbolj arhaičnih mitoloških figur in simbolov ženskosti predstavlja binarnost per se – v grški mitologiji je tako popolna lepotica kot popolna pošast, ki na eni strani simbolizira lepoto, na drugi pa grozo. V svojem delu iščeva in vzpostavljava novo estetiko dekonstruiranega in ponovno sestavljenega izmuzljivega (ženskega) bitja. Kot Meduzin pogled okameni tistega, ki jo pogleda, želiva v najinem plesu zamrzniti dani trenutek, stanje; otrpniti to, kar je in to razširiti v večnost.

Hkrati se venomer vračava k iskanju izčiščenega trenutka v večnosti; trenutka, ko si sam sebi dovolj. Trenutka, ko si. Ta vstop v čas nama hkrati pomeni izstop iz kapitalistične logike dojemanja in konzumiranja časa, ki predstavlja tudi izstop ženske iz patriarhalno-kapitalističnega ustroja družbe, da bi poiskala in našla svoj prostor in svoj čas.« /avtorici/

URŠA RUPNIK (1984) je univ. dipl. kulturologinja in dipl. plesalka in koreografinja. Kot samostojna plesna ustvarjalka sodeluje s pomembnejšimi slovenskimi koreografi in drugimi umetniki; v okviru društva Studio za svobodni ples ustvarja avtorske solistične in skupinske plesne projekte; deluje v plesnem kolektivu Benko-Jamnikar-Križič-Rupnik ter v tandemu z Lizo Šimenc. Leta 2013 je za svoje dolgoletno strokovno in organizacijsko delo na področju sodobnega plesa prejela listino Mete Vidmar. LIZA ŠIMENC je plesalka, pedagoginja in koreografinja. Plesno izobrazbo je pridobila na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in jo leta 2010 nadaljevala s priključitvijo modernem baletnem ansamblu Kjara’s Dance Project, kjer je bila asistentka do leta 2015. Kot plesalka in koreografinja je sodelovala pri številnih projektih, trenutno sodeluje v projektih z Uršo Rupnik in Tatiano Kocmur. Živi in ustvarja v Berlinu.

scena: Tatiana Kocmur in Liza Šimenc / glasba: Blaž Pavlica / luč: Janko Oven
produkcija: Studio za svobodni ples // koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana
foto: Drago Videmšek
sofinancerji: MOL – Oddelek za kulturo