TADEJ DROLJC: LUKNJA

avdiovizualna instalacija
Galerija Vžigalica, Ljubljana // 15. junij−5. julij 2020

 

Luknja je avdiovizualna instalacija, ki izpostavlja opojno kvaliteto odmevov, ki se oblikujejo v luknji. Odmev kot mnogotero odbijanje zvoka od površin je tu namesto z zvokom izveden z odbijanjem svetlobe. Ples odbijajočih se fotonov oblikuje svetlobne strukture in te nagovarjajo gledalca, da se pretvori v poslušalca ter jim prisluhne z očmi.
Dolgi zvočni odmevi v splošnem ustvarjajo občutek zamrznjenega časa in delujejo opojno. Aludirajo na onostranstvo in skrivnost, zato v svetiščih služijo za ustvarjanje občutka stika z božanskim. V tem smislu to delo ni izjema, saj obravnava luknjo kot nekaj svetega, le da dolge zvočne odmeve nadomešča s svetlobnimi. Na kvantnem nivoju je luknja namreč bistvena sestavina vsega materialnega, na abstraktnem nivoju pa predstavlja izvor domišljije.

TADEJ DROLJC (1981) je umetnik in programer, ki se posveča predvsem avdio-vizualnemu komponiranju na preseku digitalnih in analognih medijev. V letu 2019 je doktoriral iz avdiovizualne kompozicije, v svojih najnovejših delih pa raziskuje kompozicijski prostor, ki ga določajo izomorfni odnosi med zvokom, lučmi ter računalniško generirano 3D geometrijo. Droljc je prejemnik številnih mednarodnih nagrad, njegova dela pa so bila prikazana na številnih mednarod-nih manifestacijah. Trenutno sodeluje pri projektu Immersify pod okriljem Futurelab-a festivala Ars Electronica.

 

Strokovna sodelavca: Miha Zupan, Marko A. Kovačič, Dijana Jež

 

———-
koprodukcija: MGML, Konzorcij osmo/za (Delak, Ljudmila, Projekt Atol)
odpiralni čas galerije: tor.–sob.: 12.00–23.30