Tamar Frank: Svetlobni hálo

Pon. 23. maj 2016, ob 21.30
Park Zvezda


Projekt je bil izvorno zasnovan za park v mestu Assen, kjer je nevihta poškodovala več starih dreves. Ta dogodek je spodbudil umetnico, da je zasnovala projekt, ki bi na simbolni ravni varoval drevesa pred nadaljnimi nevšečnostmi. Tako je zasnovala minimalistično svetlobno opremo, ki obkroža drevesna debla in kot nekakšna avreola simbolizira svetost in nedotakljivost dreves, ki tako postanejo simbol življenja in tudi njegovi varuhi. Umetnica je s svetlobnim markiranjem dreves želela poudariti njihovo pomembnost: ta v mestnih parkih predstavljajo zavetje miru in sence, pod njihovimi krošnjami se obiskovalcu ponuja kotiček spokojnosti, kjer si lahko odpočije.

TAMAR FRANK (1974, Amsterdam) je leta 1997 diplomirala na likovni akademiji v Maastrichtu. S svetlobo kot medijem se je ukvarjala že v času študija, po diplomi pa je ustanovila lastno podjetje studio Lightspace, s katerim se je hitro uveljavila v domovini. Dandanes izvaja številne umetniške projekte po Evropi in Severni Ameriki. Leta 2006 je za svoje delo prejela drugo nagrado Targetti za svetlobno umetnost v Italiji. Doslej je svoje delo predstavila na številnih svetlobnih festivalih, kot tudi na več samostojnih in skupinskih razstavah.

Postavitev: Sascia Vos


Produkcija: Strictly Analog/Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, Zavod Projekt Atol in Zavod Carnica in Svetlobna gverila