Visualia Group: Čarobni vrt

interaktivna svetlobna instalacija
6. 2. – 10. 3. 2017
Rampa, Kersnikova 4

Predfestivalski dogodek


Čarobni vrt, ki ga je ustvaril hrvaški kolektiv Visualia Group, je interaktivna svetlobna instalacija, ki s pomočjo zvoka in svetlobe združuje tehnologijo in lepoto narave. Svetlobna instalacija, svojevrsten nasad čarobnih gob, je zasnovana v obliki manjše prostorske postavitve iz štirih enot (vrt) in pa ločene nadzorne konzole, s pomočjo katere obiskovalci s premikanjem rok vplivajo na zvočno in vizualno podobo postavitve.

Čarobni vrt je ob naravnih elementih, kot so rastline in kamenje, poseljen z unikatnimi gobami, izdelanimi iz umetnih smol in opremljenimi z LED-diodami, ter skritimi zvočniki. Nadzorna konzola je opremljena s senzorji, ki preko programskih orodij omogočajo nadzor nad svetlobno in zvočno podobo vrta. Magični vrt se tako ob interakciji z gledalcem spremeni v živ organizem, ki ponuja nešteto vizualno-zvočnih kombinacij. Domišljena zasnova ponuja vpogled v uporabnost sodobnih tehnoloških orodij pri kreativnih procesih.

Projekt je delo neformalne skupine umetnikov in programerjev iz hrvaškega Pulja, imenovane Visualia Group. Nekateri člani omenjene skupine so v Pulju ustanovili festival svetlobe Visualia, kjer je bil projekt tudi prvič predstavljen javnosti, kasneje pa je bil prikazan tudi na nekaterih drugih evropskih festivalih svetlobe.

Odpiralni čas: pon. – tor.: 10.00 – 16.00;
sr. – pet.: 10.00 – 20.00. Do 10. 3. 2017.


VISUALIA GROUP predstavlja neformalno skupino kreativnih posameznikov, programerjev in elektrotehnikov, ki se pri svojem delu posvečajo sodobni tehnologiji v kontekstu sodobne vizualne kreativnosti. Področje dela skupine Visualia Group obsega 3D-mapiranje, oblikovanje svetlobe, interaktivne in LED-instalacije ter aktivno raziskovanje in eksperimentiranje z novimi tehnologijami. MARKO BOLKOVIĆ (1985, Pulj), ki je leta 2007 končal študij zvočnega inženiringa na Inštitutu SAE v Ljubljani, danes pa med drugim deluje kot kreativni direktor Visualie Group in glavni organizator puljskega festivala Visualia. Leta 2008 je ustanovil združenje Sonitus, ki se ukvarja z avdiovizualno produkcijo, oblikovanjem svetlobe in videomapiranjem. Ob tem je od leta 2013 tudi gonilna sila novoustanovljenega Laboratorija za raziskovanje novih tehnologij in kulture v Pulju. ZORAN LICUL in NIKOLA MILETIĆ sta člana Visualie Group od njene ustanovitve leta 2013. Oba sodelujeta pri konceptualni zasnovi projektov, pri čemer Licul bdi nad projektiranjem mehanske opreme, medtem ko se Miletić posveča programiranju.