Svetlobna gverila 2018
12. mednarodni festival svetlobe

BARVE

11. maj16. junij 2018
Ljubljana (različne lokacije)

ODPRTJE: galerija Vžigalica, Ljubljana // petek, 11. maj 2018, ob 21.30


V maju bo prestolnica ponovno zaživela v soju številnih svetlobnih projektov, ki bodo razsvetlili mestno središče v neposredni okolici galerije Vžigalica. Tokratni festival je posvečen barvam.

Svetlobna gverila se osredotoča na produkcijo in predstavitev del sodobne vizualne umetnosti, katerih osnovno izrazno sredstvo je medij svetlobe. Poleg predstavljanja aktual-nih projektov iz mednarodnega prostora je cilj festivala tudi spodbujanje domačih avtorjev pri produkciji novih umetniških del, ustvarjenih posebej za naš festival.

S temo prihajajočega festivala raziskujemo vlogo barv v kontekstu sodobne umetnosti; nji-hovo simboliko, a tudi fizikalne lastnosti, kjer lahko z različnimi manipulacijami dosegamo svojevrstne barvne učinke. Barve so pomemben element tako v umetnosti kot v vsakdanjem življenju, saj vplivajo na človekovo percepcijo in na njegova čustvena stanja. Izbrani projek-ti tematizirajo različne vidike barv in se podajajo v igriva raziskovanja barvnih učinkov, s čimer ustvarjajo presunljive in estetsko dovršene ambientalne kompozicije.

Kot v prejšnjem letu se ob številnih projektih na prostem poleg razstave v galeriji Vžigalica obeta ponovna zasedba Palače Cukrarna na Ambroževem trgu v Ljubljani (21. 5.). Festival, ki se mu ob zaključku na Poletno muzejsko noč (16. 6.) obeta vrsta dogodkov in vodstev, obsega še Laboratorij Svetlobne gverile, izobraževalno platformo, kjer bo na številnih delavnicah poskrbljeno za umetniške ambicije zainteresirane javnosti, predvsem pa dijakov in študentov različnih izobraževalnih ustanov.