Svetlobna gverila 2018
12. mednarodni festival svetlobe

BARVE

11. maj16. junij 2018
Ljubljana (različne lokacije)

ODPRTJE: galerija Vžigalica, Ljubljana // petek, 11. maj 2018, ob 21.30


Številne svetlobne instalacije, objekti in projekcije, ki jih bo moč videti na ljubljanskih ulicah in trgih, ob tem pa še na dveh galerijskih postavitvah, tvorijo jedro tokratnega festivala svetlobe, ki letos obeležuje svojo dvanajsto izdajo. Če smo se lani s temo Spomini soočili z izzivi pomnjenja in spominjanja, se letos podajamo med bolj živopisne in barvitejše koordinate: tema letošnjega festivala so namreč Barve. Slednje so neločljiv, celo opredeljujoč del svetlobe in s tem vsega, kar zmoremo videti – hkrati pa gre le za majhne razlike v frekvencah valovanja vidnega spektra svetlobe, ki jih naše oči in možgani pretvorijo v občutenje tistega, čemur pravimo barva …

Vsebinsko vodilo festivala je tako posvečeno tematiziranju barv v kontekstu sodobne umetnosti. Izbrani projekti, med katerimi je veliko novih produkcij, raziskujejo bogato simboliko in izraznost barv, a tudi njihove optično-fizikalne značilnosti ter njihovo vlogo pri doseganju različnih vizualnih učinkov. Barve navsezadnje služijo tudi kot sistem označevanja in komunikacije; kot takšne niso pomemben element le v umetnosti, temveč tudi v vsakdanjem življenju. Pogosto vplivajo na gledalčevo percepcijo kot tudi na njegova čustvena stanja, in marsikdaj služijo kot svojevrstni orientir in vir informacij. Izbrani projekti tematizirajo naše različne odnose do barv in s tem vidnega nasploh: ob raziskovanju pomenov in človekovega dojemanja barvnega spektra se tako podajajo v igriva raziskovanja barvnih učinkov, s čimer nemalokrat ustvarjajo osupljive in estetsko zanimive ambientalne učinke.

Festival ima tudi letos dvodelno zasnovo: poleg odprtja festivala, ko bodo na ogled projekti v galeriji Vžigalica in njeni okolici, se še en sklop festivalskih dogodkov že drugič zapored obeta tudi v Palači Cukrarna. Poleg festivalskih dogodkov na Poletno muzejsko noč (16. 6.) letos s posebnim programom obeležujemo tudi prvi Mednarodni dan svetlobe (16. 5.). Kot v preteklosti smo se tudi tokrat povezali z več ljubljanskimi izobraževalnimi ustanovami, ter seveda s številnimi posamezniki, partnerji in koproducenti; ob tem smo v sklopu Laboratorija Svetlobne gverile pripravili tudi program delavnic. Eden izmed ciljev festivala je ustvarjati drugačno podobo mesta – tokrat ga bomo odeli v živahne barve in verjamemo, da nam bo ponovno uspelo ustvariti pomnljivo in vzburljivo umetniško manifestacijo, s katero bomo vnovič razgibali domišljijo prebivalcev in obiskovalcev Ljubljane.

 

SODELUJOČI avtorji in MENTORJI:

Aleksandra Stratimirović (SE/RS) & Athanassios Danilof (GR), Yoko Seyama (DE/JP),  Boštjan Čadež (SI), Kurt Laurenz Theinert (DE), Srednja šola za oblikovanje in fotografijo, Maro Avrabou & Dimitri Xenakis (FR), Jaka Šimenc & Akaša Bojić & Luka Umek (SI), Marko Batista (SI), Matej Bizovičar (SI), A:PART (SI), Bilal Yilmaz (TR), Metka Mikuletič & Nuša Jurkovič (SI), Mojca Zlokarnik (SI), Andreja Džakušič (SI) & Keiko Miyazaki (SI/JP), Marija Jenko (SI), Natan Esku (SI), Miran Kreš (SI), Natalija Črnčec & Nina Šulin (SI), Erik Mátrai (HU), Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (SI), Fakulteta za arhitekturo, Tina Mozetič (SI), André Uerba (PT), udeleženci Laboratorija Svetlobne gverile: Marko Batista in Boštjan Čadež, Maja Bojanič in Tisa Neža Herlec, Brina Ivanetič in Eva Mlinarič, Neža Jurman, Žiga Palčar, Lina Rica, Matej Stupica, Špela Škulj, Staš Vrenko, MO:YA Visuals (AT) & Sašo Sedlaček, Damijan Kracina, Jaka Šimenc, Brane Ždralo, Luka Frelih (SI).

Na fotografiji: Yoko Seyama: Saiyah #2.

PROGRAMSKA KNJIŽICA (pdf)

URNIK // AVTORJI IN AVTORICE // EKIPA // KOLOFON

FESTIVALSKE LOKACIJE: