Erik Matrai: Turul

SVETLOBNA GVERILA 2022
16. mednarodni festival svetlobe

SENCE IN REFLEKSIJE

23. maj18. junij 2022
Ljubljana (različne lokacije)

galerija Vžigalica, Mala galerija BS, na prostem v središču mesta, Ljubljana


Edini festival svetlobne umetnosti v Sloveniji se vztrajno in kot vselej zagnano približuje svoji polnoletnosti: v letošnjem letu se tako obeta njegova 16. izvedba, s čimer se Svetlobna gverila uvršča med starejše manifestacije tega tipa v Evropi. Festival se po dveh letih, zaznamovanih z epidemijo covida in vsakovrstnimi preventivnimi ukrepi, vrača v nekoliko normalnejše obratovalne tirnice – kljub temu pa se v luči aktualne kulturne (ne)politike še vedno sooča z določeno negotovostjo, z grožnjo izgube delovnih prostorov in nenehnimi napadi na nevladne organizacije, med katere spadamo tudi sami. Navkljub temu ohranjamo dobro produkcijsko kondicijo: letošnja edicija prinaša vrsto gostovanj umetnikov iz mednarodnega okolja, medtem ko je glavnina programa zaznamovana z novimi deli domačih umetnikov in umetnic – tako tistih, katerih dela smo v prejšnjih letih lahko že pobliže spoznali, kot številnih mlajših avtorjev, ki šele vstopajo v svet umetnosti.

Tema letošnjega festivala je sence in refleksije. Program festivala smo oblikovali z mislijo na aktualni čas, ki od vseh nas zahteva poglobljeno motrenje nas samih, s tem pa tudi naše okolice. Umetnost je od nekdaj nastavljala zrcalo zunanjemu svetu in tudi na pričujoči festivalski ediciji lahko srečamo vrsto projektov, ki tako ali drugače reflektirajo aktualni trenutek ter raziskujejo bodisi njegove politične ali socialne implikacije ali pa se po drugi strani podajajo v izrazito subjektivno zastavljene komentarje osebne oziroma družbene stvarnosti. Aluzije na bližnjo in daljno preteklost se kot sence iz davnine razlivajo po sedanjosti in nas kot gledalce nagovarjajo z različnimi zgodbami, ki se dotikajo naših čustev in razuma. Obenem ne manjka projektov, ki dano temo raziskujejo s povsem formalnega vidika; neizčrpno raziskovanje medija svetlobe nas kot gledalce vedno znova navdušuje in navdihuje – in brez dvoma bo tako tudi ob aktualni festivalski ediciji.

Svoji zvesti in številčni publiki letošnja Svetlobna gverila prinaša vrsto vznemirljivih svetlobnih instalacij, objektov in projekcij, poleg delavnic za najmlajše pa se podajamo tudi na področje performativnega. Tudi letos je potekala vrsta delavniških aktivnosti, tako za vabljene umetnike kot dijake oziroma študente ljubljanskih šol, akademij in fakultet, ki so pod mentorstvom odličnih pedagogov in umetnikov sodelovali v izobraževalnih programih Laboratorija Svetlobne gverile. Poleg Galerije Vžigalica, epicentra festivalskega dogajanja, letos gostujemo še v dveh drugih galerijskih prostorih, sicer pa se večina programa odvija na prostem v širšem mestnem središču, pa tudi v nekoliko bolj oddaljenih predelih mesta. Tudi letos se obeta vrsta vodstev, kjer boste lahko še podrobneje spoznali predstavljena dela.

Mesto Ljubljana se s 16. Svetlobno gverilo vnovič spreminja v azil umetnosti na prostem. Urbani utrip mesta bomo za dober mesec dni popestrili s številnimi svetlobnimi postavitvami in mestne ulice in trge vnovič oživili s pomočjo sodobne umetnosti.


Projekti na prostem so vse dni v tednu na ogled med 21.30 in 23.30.

Festivalska vodstva potekajo vsak četrtek in soboto; zbirno mesto pred Galerijo Vžigalica ob 21.00.

Za morebitne programske spremembe, sad višjih sil, ne odgovarjamo; ažurne podatke spremljajte na naši spletni strani in na socialnih omrežjih.

Obiskovalce festivala naprošamo, da se držijo aktualnih smernic in navodil glede varnostnih in higienskih ukrepov ob razsajanju koronavirusa.


Na fotografiji: Turul © Erik Mátrai