KATJA HEITMAN: For iTernity

Katja Heitmann: Za večno/For iTernity.

Katja Heitmann: Za večno/For iTernity. Rekviem za večnega umirajočega laboda
svetlobni performans
Gornji trg, Ljubljana
čet.–sob., 2.–4. junij, vsak dan 21.30–23.30


Interaktivni koreografirani vizualni performans, ki se bo tri večere zapored odvijal na Gornjem trgu, temelji na osmih video projekcijah v prostoru, po katerem se gibljejo gledalci projekta in naključni mimoidoči. Ob vstopu na prizorišče gledalci prejmejo manjše plošče (zaslone), v katere pri gibanju skozi prostor lovijo sliko, ki jo oddajajo videoprojektorji. Gledalci s premikanjem in lovljenjem podob na zaslone spremljajo koreografirano vsebino, ki jo na video posnetku izvaja baletna plesalka, ter tako z lastnim gibanjem ustvarjajo dodatno performativno plast. Rezultat je imerzivna izkušnja gledalcev, ki nezavedno tvorijo lastno koreografijo svetlobe (projekcij) v prostoru.

Umetnica s projektom prevprašuje hegemonijo zaslonov in podatkov v našem digitaliziranem svetu. Telesa obiskovalcev se med gibanjem z zasloni brezskrbno in lahkotno podvržejo digitalizirani podobi, ki jih vodi po prostoru. Nedolžna gesta razkriva avtoričino intenco, ki se skriva v vprašanju: mar človek vodi stroje ali stroji vodijo človeka?

KATJA HEITMANN (1987, Hamburg) ustvarja na presečišču med vizualno umetnostjo in sodobnim plesom. Ukvarja se tudi z umetniškimi instalacijami, performansom in koreografijo, pri čemer ustvarjalne prakse pogosto prepleta in povezuje v nove izrazne celote. Pri svojem delu raziskuje sile in vzgibe, ki opredeljujejo sodobnega človeka. Leta 2016 je prejela nagrado Prijs van de Nederlandse Dansdagen (slov. Nagrada nizozemskih plesnih dnevov). Na področju vizualnih umetnosti oziroma instalacij operira z izredno minimalističnim in formaliziranim jezikom, ki gledalcu ponuja čustven ter intenziven vpogled v svet strašljivega in odbijajočega.

koncept in koreografija: Katja Heitmann
koncept in glasba: Sander van der Schaaf
produkcija: Stichting This is not a show
performans: Celine Werkhoven
koprodukcija: DansBrabant

foto: Bart van Overbeeke


animacija publike: Rok Kušlan
koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana
Projekt je nastal s podporo Mestne občine Tilbur, the Dutch Performing Arts Fund, PLAN Noord Brabant.