Laboratorij Svetlobne gverile

Rezultati delavnice, serija interaktivnih svetlobnih intervencij na različnih lokacijah
(okno Galerije Vžigalica, Trg Francoske revolucije, Novi trg 5, ulična svetilka na Bregu 2) // do 15. 6.
mentorja: Tilen Sepič & Luka Frelih
ODPRTJE: četrtek, 16. maj, ob 21.30

 

Laboratorij Svetlobne gverile je integralen del festivala Svetlobna gverila, namenjen različnim delavnicam ter neformalnemu izobraževanju mladih umetnikov. V sklopu tokratnega Laboratorija so sodelujoči poglabljali znanje s področja interaktivnosti oziroma pametnih naprav. Na delavnici so se udeleženci spoznali z možnostmi uporabe cenovno dostopnih mikrokontrolerjev – modulov, občutljivih na dotik in približevanje – ki se uporabljajo za interakcijo s svetlobo in zvokom. Udeleženci delavnice so raziskovali možnosti za aplikacijo novih interaktivnih orodij ter izvedli več intervencij na javnih krajih v neposredni bližini galerije Vžigalica.

Kolesarnico, ki se nahaja na trgu francoske revolucije, je zasnoval Marko A. Kovačič, gverilsko pa se mu je prištulil še del tehnično-producentsko-dokumentaristične ekipe Svetlobne gverile. Marko A. Kovačič je za kolesarnico v sodelovanju z Jako Kušarjem Ježem in ekipo Laboratorija Svetlobne gverile ustvaril urbano neprevozno sredstvo, trio fantasticus Borut Miha Borut pa projekt Pot v neznano.

 

SODELUJOČI NA DELAVNICI: Marko Batista, Lavoslava Benčić, Matej Bizovičar, Doroteja Erhatič, Tonja Gašperlin, Janez Grošelj, Neža Jurman, Kristina Kokalj, Miro Križman, Marko A. Kovačič, Denis Mavrič in Teja Tegelj

SODELUJOČI IZVEN DELAVNICE: Jaka Kušar Jež in Borut Miha Borut

 

o mentorjih:

TILEN SEPIČ je multidisciplinarni oblikovalec in intermedijski umetnik, samozaposlen v kulturi. Ustvarja na področjih produktnega oblikovanja, oblikovanja svetlobe, interaktivne studijske fotografije, oblikovanja doživetij ter interaktivnih instalacij na osnovi svetlobe in zvoka. LUKA FRELIH je računalniški programer in umetnik, ustanovni član Ljudmile, heker s posebno naklonjenostjo prostemu programju in snovalec spletnih strani. Sodeloval je v mnogih projektih, ki povezujejo tehnologijo in umetnost: med drugim je bil član zasedbe Theremidi Orchestra, Makrolaba, ASCII Art Ensembla; je soavtor več pionirskih net.art skupnostnih projektov.

 

koprodukcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, Konzorcij Osmo/za, RogLab/MGML, Festival Ljubljana

sponzor: Garage Cube, Madmapper